Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 12:29

„Dvadeset godina plodne žetve''

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVIJESNO-SCENSKI PRIKAZ MLADIH PRIGODOM 20 GODINA POŽEŠKE BISKUPIJE -

POŽEGA - U predvečerje uoči Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa u prepunoj Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi učenici Katoličke gimnazije i drugi mladi povijesno-scenskim programom pod nazivom „Dvadeset godina plodne žetve“ predstavili su dvadesetogodišnju povijest Požeške biskupije. 

Ovaj mladenački izričaj svojim su dolaskom počastili kard. Stanisłav Dziwisz, požeški biskup Antun Škvorčević, brojni biskupi iz Hrvatske i inozemstva, svećenici, redovnici, redovnice i drugi vjernici.

Scenarij za ovo skazanje napisao je trajni đakon Požeške biskupije Zdravko Ticl, a mlade je glumce uvježbavala voditeljica dramske družine Katoličke gimnazije u Požegi prof. Marijana Ćorluka. Dinamičnoj izmjeni glume, recitala, pjesme i plesa svoj su doprinos dali i vlč. Marijo Večerić i prof. Marija Tonc koji su za tu prigodu oformili i uvježbali poseban zbor mladih te voditeljica plesne radionice Ilijana Lončar čije su učenice umjetničkim plesom obogatile ovaj program. Budući da je „Dvadeset godina plodne žetve“ namijenjen prvenstveno mladima, u njemu su se osim dominantnog povijesnog izričaja unijeli i elementi humora, a sve je bilo popraćeno i vizualnim projekcijama za koje je zaslužna tv sekcija Katoličke gimnazije.
Radnja predstave započinje 1997. kada je Požežane zatekla vijest o osnutku biskupije. Skupina mladih nastoji se na što bolji način pripraviti i osigurati uvijete da početak života nove mjesne Crkve.

U tom prvom dijeli podsjeća se na imenovanje biskupa, Stolne crkve, zaštitnika biskupije i sl. U drugom dijelu koji prikazuje dvadesetogodišnju povijest Požeške biskupije, predstavljeno je njezino djelovanje i doprinos na društvenom, obrazovnom, karitativnom, umjetničkom i drugom područjima.