Petak, 15 Rujan 2017 14:15

Srednji vijek u našim krajevima

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ČETVRTA SEZONA LJETNE ŠKOLE POVIJESTI POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA -

POŽEGA - Ove godine održana je po četvrti puta Ljetna škola povijesti u organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije u Požegi. Sudjelovalo je 52-je učenika iz osam škola. Tema ovogodišnje Ljetne škole povijesti je Srednji vijek a ukupno osam profesora održalo je predavanja i radionice na temu srednjega vijeka u našim krajevima. Prvi dan svi sudionici odslušali su predavanje „Uvod u srednji vijek“ profesora Zdenka Samaržije, a potom su se učenici podijeliti u grupe. Svaka grupa imala je mentora koji je držao predavanje i vodio radionicu o nekoj srednjovjekovnoj temi, poput crkvene umjetnosti srednjovjekovnoga doba, hrvatske kulturne baštine tijekom srednjega vijeka, epigrafike, djece i obitelji u srednjem vijeku, vjerskih zajednica srednjovjekovnoga razdoblja, srednjevjekovnih utvrda i redovničkih zajednica. Nakon završetka radionica sve grupe su spojene te će učenici svake pojedine grupe izložili svoj zaključni rad na temu problema koji su analizirali tijekom radionica. Uslijedila je zajednička diskusija i dodjela diploma.

- Pogrešno je srednjovjekovno doba reducirati samo na inkviziciju i križarske ratove zanemarujući sve ostalo. Ako ovakav pristup usporedimo sa pristupima problemima suvremene povijesti onda je to isto kao da razdoblje socijalizma reduciramo samo na Bleiburg i Goli otok. Povjesničari ne promatraju, ili barem ne bi smjeli promatrati, probleme na takav način. Srednji vijek je vrlo kompleksno razdoblje i moramo uzeti u obzir sve segmente toga razdoblja da bismo dobili jasniju sliku, dakako vodeći računa o tome koji aspekti su bili dominantniji, a koji marginalniji. Cilj Ljetne škole povijesti je razvijanje svijesti učenika o srednjovjekovnoj kulturnoj baštini i njezinu očuvanju te usvajanje temeljnih saznanja o svakodnevnom životu srednjovjekovnoga čovjeka, ali i razvijanje kritičkog mišljenja i logičkog zaključivanja. Nadam se da ćemo u tome u značajnoj mjeri uspjeti - rekao je Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva Požega i voditelj projekta koji se na kraju najiskrenije zahvalio svim učenicima, predavačima i mentorima. Posebno je uputio riječ zahvale ravnatelju Katoličke gimnazije, profesoru Ivanu Bedeničiću, ujedno i suradniku Povijesnog društva Požega. Katolička gimnazija je najznačajniji partner Povijesnog društva Požega.

- Nama je čast surađivati s ovom ustanovom jer je riječ o školi vrlo visokih obrazovnih i odgojnih standarda - zaključio je predsjednik Tadić. 

Drugi dan Povijesne škole organizirana je terenska nastava, ovaj puta u Zagrebu, gdje su polaznici škole posjetiti srednjovjekovne lokalitete, Muzej grada Zagreba i Arheološki muzej.