Četvrtak, 14 Rujan 2017 10:41

„Pokreni se, volontiraj“ promocija volonterstva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA OPPIDUM S GRADOM POŽEGA I ŽUPANIJOM POKREĆE PROJEKT -

POŽEGA - Kreće novi projekt Udruge Oppidum s partnerima Grad Požega, Požeško-slavonska županija i Udruga Zvono, pod nazivom „Pokreni se, volontiraj“, koji je predstavljen u Maloj županijskoj vijećnici. Uz čelnike udruga predstavljanju projekta nazočio je i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović.

Opći cilj projekta je povećati broj mladih uključenih u volonterske aktivnosti na području PSŽ, osnažiti kapacitete organizacija civilnog društva i javnih institucija za uključivanje volontera u njihov rad, kreiranjem burze volontera te sustavnom podrškom razvoju kvalitetnih volonterskih programa s posebnim naglaskom na inkluzivno volontiranje. Organizacije civilnog društva i javne ustanove kroz edukaciju Menadžment volontera, izraditi će kvalitetne volonterske programe, saznati više o potvrdi o kompetencijama stečenim volontiranjem, upoznati se sa pravima volontera i organizatora volontiranje te tako osnažiti svoje kapacitete za primanje volontera. Na novo izrađenoj web stranici VC Oppidum biti će uspostavljena burza volontera gdje će se moći razmjenjivati informacije o ponudi i potražnji za volonterskim radom. Unaprijediti znanja i razinu informiranosti o važnosti i vrijednosti volontiranja kao kod mladih kroz edukacije o volonterstvu i volonterske akcije te promoviranjem volonterskih aktivnosti na lokalnoj razini.

- U suradnji sa srednjim školama i Veleučilištem u Požegi održati će se niz predavanja za učenike “Volontiraj i ti“. Kroz organizacije predavanja prilagođenih učenicima i studentima upoznati ih sa vrijednostima i mogućnostima volontiranja i njihov utjecaj na osobni razvoj kako bi ih se potaklo na aktivniji pristup volontiranju. Organizacijom volonterskih akcija će se demonstrirati neposredni pozitivni utjecaj volontiranja na lokalnu zajednicu kako bi se već broj mladih u budućnosti odlučio za volontiranje. Učenici srednjih škola i studenti će moći prepoznati svrhu volontiranja u demokratskom društvu i svrhu koji može donijeti njihovim vlastitim životima. Sve više i više mladih će svoje slobodno vrijeme ulagati za dobrobit zajednice u kojoj žive te tako razvijati svoje socijalne vještine. Volontiranjem će podići svoje samopouzdanje, samopoštovanje te općenito zadovoljstvo životom. Volontiranjem će im se pružiti mogućnost stjecanja vještina koje se primjenjuju na radnom mjestu, kao što su timski rad, komunikacija, rješavanje problema, planiranje, upravljanje zadacima i organizacijom te time poboljšati svoj položaj na tržištu rada. Organizacije civilnog društva i javne ustanove razvijanjem kapaciteta za primanje volontera će privući više mladih ljudi u svoje organizacije što će dovesti do poboljšanja usluga koje one pružaju, na zadovoljstvo njihovih korisnika i cijele zajednice - rekao je Tihomir Kovač, predsjednik Oppiduma.

Vrijednost cijelog projekta je 90 tisuća kuna, koji u stopostotnom iznosu financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.