Srijeda, 13 Rujan 2017 12:01

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole ove godine ranije krenuli s berbom grožđa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BERBA GRAŠEVINE U ŠKOLSKOM VINOGRADU -

POŽEGA - Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, ove su godine malo ranije počeli s berbom grožđa u svojim vinogradima,  trenutno se bere sorta graševine, a već tradicionalno ih obilazi i župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenikom Vedranom Neferovićem i pročelnicom Vesnom Vlašić. U berbi graševine koja je zastupljena na 1,13 hektara sudjelovala su drugi i treći razred agroturističkih tehničara pod stručnim vodstvom voditeljice gospodarstva nastavnice Kristine Gajić. Mlade berače poslužilo je vrijeme, a krupni, kvalitetni grozdovi prepuni sladora bili su podatni za branje, pa nije iznenađujuće kako učenici radije dolaze na ovu praktičnu “nastavu u prirodi” nego u školske klube u zatvorenom.

- Naši učenici vole više praktični nastavu nego teoretsku. Osim berbe u vinogradu kreće berba i u našem voćnjaku. Cilj je da učenici u praktičnom dijelu savladavaju svoje vještine i da vide kako i na koji način proizvodit, prerađivati ali i plasirati proizvode – rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

- Nekoliko godina unazad, a i danas govori se o kurikularnoj reformi. O tome ne treba puno pričati. Treba doći ovdje i vidjeti jer upravo se ovdje, u vinogradu, događa kurikularna reforma. Nama je namjera da naši učenici, pogotovo srednjih škola, moraju biti osposobljeni, obučeni i spremni za život. Oni ne smiju učiti samo iz knjige i radi profesora. Učenici trebaju učiti i naučiti kako postati dobar gospodarstvenik i nositelj svog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva. Danas smo ovdje u “kabinetu” – vinogradu gdje učenici uče raspoznavati i prepoznavati što se od grožđa može proizvesti. Na ovom lokalitetu želimo još više učiniti kada se riješe imovinsko-pravni odnosi s Centrom kompetencije i izgraditi postojeći vincilirski objekt gdje će se dolaziti ne samo u berbu. Tu se treba dolaziti i govoriti o povijesti ali i turizmu na ovim prostorima jer u tome možemo biti predvodnici. Poljoprivredno-prehrambena škola je izvrsna, a bit će i još bolja pogotovo kad završimo sve projekte koji su u tijeku – istakao je župan Tomašević dodajući kako će se naredne godine probati i novi proizvod Poljoprivredne škole, a to je rakija šljivovica u čemu će Požeško-slavonske županija pomoći kupnjom kazana za tu proizvodnju.