Utorak, 12 Rujan 2017 12:47

Trenkovi panduri sudjelovali u rekonstrukciji velike bitke iz 18. stoljeća

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVIJESNA POSTROJBA GOSTOVALA U NOVOM JIČINU U ČEŠKOJ -

POŽEGA – Članovi Povijesne postrojbe “Trenkovi panduri” proteklog su vikenda gostovali u češkom gradu Novom Jičinu na proslavi Dana grada i 300.obljetnice rođenja feldmaršala Ernesta Gideona von Laudona, jednog od najvećih vojskovođa u 18. stoljeću, koji je upravo u Jičinu umro 1790. godine.

“Trenkovi panduri” gostovali su u Češkoj zahvaljujući Gradu Požegi, a na poziv domaćina iz Novog Jičina, a bila je to prilika da Požežani sudjeluju u rekonstrukciji velike bitke jer je Feldmaršal Laudon svoju vojnu karijeru počeo upravo u Trenkovskoj pandurskoj regimenti.

U njegovu čast upriličen je scenski prikaz jedne od bitaka iz sedmogodišnjeg rata (1756.-1763.), koji je zahvatio velik dio srednje Europe, a Habsburška monarhija i Marija Terezija su nastojali od Prusije, na čijem čelu je bio kralj Fridrich II, povratiti pokrajinu Šleziju koju je izgubila u ratu za austrijsko nasljeđe.

U tim ratovima se na austrijskoj strani istakao zapovjednik Laudon koji je u više bitaka pobijedio Pruse, a nakon rata je unaprijeđen u čin generala. U Trenkovoj pandurskoj regimenti Laudon je počeo svoju vojnu karijeru u činu kapetana, a kasnije je bio jedan od zapovjednika Gospićke pukovnije. U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od dvije stotine sudionika raznih povijesnih postrojbi iz raznih zemalja Europske unije.

Drugi dan boravka u Češkoj panduri su obišli vječno počivalište vođe Trenkovih pandura, Franje baruna Trenka, u kapucinskom samostanu u Brnu, gdje ih je srdačno po drugi puta dočekao zamjenik upravitelja kapucinske kripte, kapucin Josip Cyril Komosný. Kapucin Josip pandurima je prezentirao rad samostana te aktivnosti koje su se odvijale od njihovog prošloga susreta.

2019. godine u Brnu će se obilježiti 270. obljetnica smrti Franje baruna Trenka te će u tvrđavi Špilberk bili predstavljena velika izložba i niz aktivnosti posvećene Trenku i pandurima. 

Ovo je bila prilika da kapucin Josip već sada usmeno pozove Trenkove pandure na obilježavanje ove važne velike i važne obljetnice u Brno 2019.

Tekst/foto: Povijesna postrojba Trenkovi panduri