Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 13:04

Obilježili 52 godina mature Poljoprivredne škole u Požegi

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA – Proteklog vikenda u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega okupila se generacija maturanata 1964/65. godina i obilježila svoju 52. godišnjicu mature. Maturiralo ih je u smjeru stočari i ratari 97 u četiri odjeljenja koja je tada bila trogodišnja škola.
- Upisalo je školu 128 učenika, no odmah po upisu prvih dana smo na poljima pod paprikom krenuli s čupanjem trave i odustalo je odmah preko trideset učenika. Ostali su nakon maturiranja dobili zvanje kvalificiranog poljoprivrednog radnika i mnogi su kao tada visoko školovani ostali raditi u struci, dobili poslove poslovođa, voditelja proizvodnje i dr. Neki su nastavili sa školovanjem na Agronomskom fakultetu u Zagrebu ili Višoj poljoprivrednoj školi u Križevcima, a ukupno fakultet je završilo više od 20 osoba, jer su se neki školovali uz rad - istakao je Rezo Branko, koji je po završetku studija ostao raditi kao profesor na Agronomskom fakultetu s kojeg mjesta je otišao u mirovinu.
Od ondašnja četiri razreda ratara i stočara danas je živih 56, a 30 ih je došlo na ovo okupljanje koje priređuju svake dvije godine. Oni uglavnom žive u našoj zemlji, a ovdje su pristigli iz Splita, Rijeke, Zagreba i drugih mjesta. U školi je bila prozivka iz dnevnika njihovih nekadašnjih razreda, a nastavili su druženje tijekom i nakon zajedničkog ručka. Iz generacije su uglavnom svi u mirovinama, a još aktivno u poljoprivredi jedino radi Ivan Grbić u Požegi gdje ima privatnu poljoprivrednu tvrtku, uljaru i pekaru.