Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 11:05

„Zlatne žice Slavonije“ i 18 novih tamburaških skladbi uz veliki vatromet

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OSMA VEČER SEDMODNEVNOG 49. AUREA FESTA POŽEGA 2017. -

POŽEGA - Zlatne žice Slavonije najpoznatiji je festival u Požegi koji je već nekoliko godina, posljednja večer sedmodnevnog Aureafesta - sedam dana, sedam noći Požega 2017. No ove godine izvanredno smo dobili i osmu večer, jer su subotnje Zlatne žice Slavonije morale biti odgođene zbog velike kiše za nedjelju. Za ovogodišnje Zlatne žice pripremljeno je 18 novih skladbi poznatih solista i sastava, isključivo tamburaške glazbe. Brojni slavonski hitovi i uspješnice dolaze upravo sa ove večeri cijeli niz godina, zapravo 49. godina, otkako je započeo Požeški festival, koji će slijedeće godine proslaviti i pola stoljeća postojanja. Novom koncepcijom Aureafesta ukinute su nagrade za najslušaniju pjesmu na radio postajama, koje je u biti godinu dana kasnije odredila koje su pjesme najslušanije, koji su to hitovi.

Svoju tradiciju jedino nije izostavio Radio Osijek, koji već 25 godina na požeškom festivalu uručuje nagradu „za najslavonskiji tekst“. Ove godine glavna urednica osječkog radija Mirta Milas uručila je prim tamburicu Nedi Zubanuza tekst pjesme „Špenzle“ ( ili rekle kako se kaže u nekim dijelovima Slavonije), za koju je glazbu napisao Aleksandar Homoki a izveo Boris Ćiro Gašparac prošle godine.

Ove godine nastupili su na velikoj pozornici na Trgu sv. Trojstva, Marija Pavković Snaša - Presušit će svi bunari, Slavonski dukati - Ne volim te više Dunave, Ansambl Hajoiz Subotice - Život će mi brzo proći, Dike - Vrime Bajkovito, Viktorija Kulišić Đenka - Kćer ravnice, Slavonske lole - Ljubavi poslije tebe nema, Sanja Hajduković - Zemlja se raju zaklela, TS Šokci - Nema boljeg poduzeća, Cecilija - Ide zora rana, Garavuše - Nikad previše, TS Salaš - Ej mjeseče, prijatelju, Tambura bend - Ima jedan salaš, Vlado Bašić i Rubatofeat Đakovčanke - Slavonijo 'ko te nema, po prvi puta i međunarodni tamburaški sastav Grupa Rouge - Samo sviraj, u kojemu nastupaju tamburašice iz Mađarske i Hrvatske, Gospodari tambura - Malena, Marija Cvetković i Mladen Kos - Ne mogu te dušo zaboraviti, TS Lobby - Još te volim. Sve je završio pjevač koji je nekoliko puta pobjeđivao na požeškom festivalu,Stjepan JeršekŠtef s pjesmom Padaj suzo koja već obećava da će biti hit.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić je uz veliki vatromet zatvorio ovogodišnji festival i ujedno najavio jubilarni 50. požeški festival dogodine. - Mi imamo dušu i srce. Moramo je predstaviti svima. Nadam se da ste svi uživali. Svi zajedno dočekat ćemo cijelu Hrvatsku ovdje u Požegi i napraviti najveću feštu. Otvaram novo natjecanje za 2018. godinu i 50. rođendan festivala u Požegi.

Snimku Zlatne žice Slavonije 2017. godine HTV 2 emitirao je isto večer od 23,00 sata. Croatia records izdala je dvostruki album s 36 novih pjesama dvije večeri festivala, koje se već vrte na radio postajama i glazbenim emisijama TV postaja.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mađarsko-hrvatska kombinacija tamburašica Rouge

Po prvi puta na požeškom festivalu nastupila je međunarodni sastav, mađarsko-hrvatska kombinacija tamburašica. - Odlučile smo da napravimo tamburaški sastav, no u Mađarskoj nismo mogle naći dovoljan broj vrsnih tamburašica za cijeli sastav, pa smo posegnuli i pozvali nekoliko hrvatskih tamburašica. Problem je iz početka bila malo ta daljina od 300 km razlike pa smo trenirali jedan vikend u mjesecu. Sada kad već imamo i dosta nastupa, sastajemo se svaki vikend za probe i nastupe, pa je već lakše. Krenuli smo i s nastupima na festivalima, a u Požegi smo otpjevale skladbu „Samo sviraj“. To je malo živa pjesma, za cure, i nadam se da će se svidjeti slušateljima, a nama je to jedan novi početak - istakle su cure iz Rouge-a koje sviraju uz tamburaški glazbu i zabavne stvari, sevdalinke i dr., Lucija Stjepčević - bas, Silvana Payrits - bugarija, Eva Halász - basprim, Ivana Novoselec - basprim I, DóraGrubits - basprim II, Aleksandra Namjesnik - basprim III, Lucija Vidošić - prim.

Po prvi puta nastupili su i Gospodari tambura

Počeli su prije 12 godina a svirali su uglavnom obrade na tamburama pod imenom TS veseljak. - Prije osam godina željeli smo neko novo i moćno ime, a to je predložila moja sestra Valentina Blažek. Pokazalo se to dobro i na svirkama.Nastupaju, stvaraju svoju publiku i fanove, izvode covere, prepjeve i stvaraju autorsku glazbu. 2014. počinju raditi s promotoricom DajanomPodolski Gračanin koja ih upoznaje s Mariom Vestićem, autorom svih hitova grupe Opća Opasnost i Markom Zeljkovićem, redateljem spotova, a zatim i s Tonijem Lovićem u čijem studiju snimaju prvu Vestićevu pjesmu Nije krivo more.Aurea fest za nas je odličan nastup, a otpjevali smo pjesmu „Malena“. To je lagana pjesma koja bi mogla dobro proći na festivalu i kod slušatelja - kažu Gospodari tambura, Dino Blažek, Mario Volarić, Marko Dugić, Filip Hlebić, Ivan Galović, Stjepan Šebečić.