Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 09:54

Počela je nova školska godina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIOPĆENJE PU POŽEŠKO-SLAVONSKE -

POŽEGA - Početkom svake školske godine na području cijele Republike Hrvatske provodi se niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite školske djece koja se ponovno u većem broju pojavljuju kao sudionici u prometu. Povodom najavljenih aktivnosti pozivamo vozače na dodatan oprez budući da na području naše županije u 15 osnovnih i 47 područnih škola u prve razrede ove školske godine kreće 627 učenika. To su djeca koja najčešće po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu i njihove psihofizičke sposobnosti još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, a i skloni su zanemariti činjenicu da prelaze cestu.

- U prometnim nesrećama tijekom ove godine na području Policijske uprave požeško-slavonske sudjelovalo je 30 djece od čega jedno kao pješak, dvoje u svojstvu vozača te 27 kao putnici. Šestero je djece ozlijeđeno, jedno teško i petero lakše. Statistički pokazatelji ukazuju na činjenicu da se unatoč poduzetim mjerama na zaštiti djece i nadalje bilježe stradavanja djece u prometnim nesrećama. Stoga će policijski službenici pojačano kontrolirati i prekršajno sankcionirati vozače koji u zonama škola budu činili prometne prekršaje poput nepropisnog parkiranja i zaustavljanja, oduzimanja prednosti pješacima, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom i sl.

Isto tako pozivamo roditelje, posebice najmanjih, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu – stoji u priopćenju PU požeško-slavonske koje potpisuje glasnogovornica Ivana Radić.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: ilustracija