Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 11:34

Tisuće vjernika i hodočasnika molilo se Gospi prvog dana devetnica uz fra dr. Ivana Šarčevića

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POČELE 62. DEVETNICE "GOSPI OD SUZA" U PLETERNICI -

12. OBLJETNICA PROGLAŠENJA SVETIŠTA GOSPE OD SUZA PLETERNICA

PLETERNICA – U nazočnosti nekoliko tisuća vjernika, najviše iz cijele Požeštine, počele su 62. po redu devetnice Gospi od Suza u Pleternici. Već tradicionalno kroz osobni zavjet dio vjernika u svetište Gospe od Suza dolazi pješice. Šezdeset i dvije godine zaredom na prostoru kraj pleterničke župne crkve sv. Nikole okupljaju se vjernici na pobožnost koju je pokrenuo msgr. Ljudevit Petrak u spomen događaja iz 1953. godine kada je u Siracusi na Siciliji prosuzio Gospin lik u kući jedne tamošnje obitelji. Ove godine obilježava se 12. obljetnica proglašenja Svetišta Gospe od Suza u Pleternici. Pleternica je tako uz bok Siracuzi, prvom svetištu Gospe od Suza, postala drugo svetište koje štuje Gospu od Suza.

U zajedničko slavlje sve je uveo vlč Antun Čorković, župnik i rektor Svetišta, a svoje molitve Gospi hodočasnici i okupljeni vjernici uputili su predvođeni fra dr. Ivanom Šarčevićem, koji će sv. mise voditi svaku večer sve do 30. kolovoza.

Svaku večer od 23.- do 30. kolovoza počinje sv. krunica od 18 sati, u 19 je sv. misa, a vjernici svake večeri imaju i prigodu za sv. ispovjed i klanjanje pred Presvetim. 30. kolovoza održava se cjelonoćno klanjanje. Na posljednji dan devetnica 31. kolovoza, već od 10 sati započinje sv. misa za bolesnike i sakrament bolesničkog pomazanja, u 18 sati program djece i mladih a u 19 sati središnje euharistijsko slavlje koje predvodi msgr. Dr. Antun Škvorčević, požeški biskup. Na završetku sv. mise slijedit će euharistijska procesija sa službom svjetla u zajedništvu s Marijom, euharistijskom ženom.