Srijeda, 23 Kolovoz 2017 13:16

HDZ Požeško-slavonske županije obilježio europski Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA – Polaganjem vijenca podno centralnog križa na groblju sv. Ilije u Požegi HDZ Požeško-slavonske županije obilježio je europski Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima.Delegaciju je predvodio član predsjedništva ŽO i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević Ovo je četvrta godina kako HDZ obilježava ovaj europski dan.

Obilježavanje ovog spomen Dana počinje 23. rujna 2008. kada je potpisana izjava potpore od 409 članova Europskog parlamenta za uspostavu dana sjećanja. Potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2008. odlukom o proglašenju dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacionalsocijalizma sa 533 glasova (44 protiv i 33 suzdržanih). U završnom dijelu Rezolucije pozvani su parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidatkinja za EU kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije. Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno osuđuje i teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina.

- Kroz povijest hrvatskog naroda i naroda s ovog prostora, proživjeli smo nekoliko režima koji su ostavili traga na ljudima, obiteljima, sjećanja su jođš trajna. Imamo obvezu bar jednom u godini sjetiti se njih, položiti vijenac i zapaliti svjeće za njihove duše. Jedan od većih totalitarnih režima, koji smo mi preživjeli je svakako nacizam i fašizam u 2. Svjetskom ratu, ali i nakon poraća, komunizam koji je možda još više zla učinio poslije rata. Taj režim je gotovo uništi cvijet hrvatskog naroda, i taj režim također treba osuditi – istakao je Alojz Toma+šević nakon polaganja vijenca i upaljenih lampiona zajedno s predstavnicima gradskih i općinskih odbora HDZ-a.

- Treću godinu za redom HDZ obilježava polaganjem vijenaca spomen na sve one koji su žrtve totalitarnih režima. Na prostoru Europe i svijeta svi smo se borili protiv jednog od totalitarnih režima, nacizma, ali hrvatska je imala gotovo jednake štete i velike probleme u obitelji i od komunizma. Na ovaj dan mi obilježavamo sjećanje na njih i sve one dobre ljude kojih se svi moramo prisjetiti. Kako je bilo u prošlosti i zašto su neki dali svoje živote da bi mi danas mogli biti u slobodi, pa se prisjećamo i naših hrvatskih branitelja – istakao je župan Tomašević nakon položenog vijenca i upaljenih lampiona na groblju.