Četvrtak, 17 Kolovoz 2017 10:46

Za festival će ugostiti 12 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVIJESNA POSTROJNA TRENKOVI PANDURI OBILJEŽAVA NEKOLIKO VAŽNIH OBLJETNICA -

POŽEGA - Članovi Povijesne postrojbe Trenkovi panduri najavili su obilježavanje nekoliko važnih obljetnica koje će obilježiti prvog dana Aurea festa, te ugostiti čak 12 povijesnih postrojbi iz Hrvatske, BiH i Austrije. Obilježit će 20. obljetnicu osnutka udruge, 10. obljetnicu samostalnog rada kada su se kao Povijesna postrojba odvojili od Gradske glazbe te 276. obljetnicu osnutka Trenkove pandurske regimente. Povodom proslave organizirali su i okrugli stol na kojemu će povjesničari i znanstvenici prezentirati vrijeme baruna Trenka, njegov pomalo intrigantan život koji je obavijen i brojnim legendama, te značaj i djelovanje regimente Pandura.

Predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovi panduri, Vladimir Potnar, iznio je brojne podatke od samog osnivanja udruge 1997. kada djeluju zajedno s Gradskom glazbom, do samog osamostaljenja 2007. godine, kada djeluju i rade samostalno. - Od samog početka samostalnog rada u vrlo kratkom vremenu okupili smo kvalitetne članove, izrađene su prepoznatljive odore, došli smo u posjed 14 originalnih kubura koje su nosili Trenkovi panduri, uz pomoć grada Požege nabavili smo11 sablji karabela. Danas imamo 15 redovnih članova i 3 počasna člana, a samo u tih deset godina rada bilježimo 498 aktisnosti u Hrvatskoj i 22 aktivnosti izvan granica RH, od Njemačke, Austrije, Mađarske, Francuske, Češke i BiH – navodi Potnar koji zahvaljuje gradu Požegi koji im je najveća pomoć u radu, a od grada su dobili i prostorije u Sokolovoj ulici koje su uredili radnim akcijama i svojim sredstvima. Uredili su i svoj vinski podrum a imaju i svoje Pandursko bijelo i crno vino.

Kao udruga žele njegovati i svakako rasvjetliti bogatu povijest 53. Pješačke pukovnije, koja je nastala iz Trenkove pandurske regimente, a koja u vojnoj povijesti Hrvatske bilježi najduže trajanje jedne vojne postrojbe, od 1756. do 1918. godine. Na tom tragu uspostavili su kontakte s Ministarstvom kulture i gradom Požega, a rezultat je rekonstrukcija časničke odore 53. Pješačke pukovnije, ali i pokretanje nekoliko istraživačkih projekata koji bi osvijetlili i javnosti približili rad pukovnije. Značajne rezultate su postigli uz pomoć dr. sc. Aleksandra Bućinskog s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, koji je postao i počasni član udruge. 

- Zahvaljujući dr. sc. Bućinskom, došli smo do točnih podataka koliko je pandura iz kojeg mjesta bilo, njihova imena i prezimena te broj godina koliko su služili u pandurskoj regimenti, a imamo i kopiju pisma koje je barun Franjo Trenk uputio carici Tereziji tražeći da Trenkovi panduri pređu u regularnu postrojbu, što je carica i odobrila. Težimo razjašnjavanju točnih povijesnih podataka o Trenkovim pandurima. Znamo kako se o pandurima jako puno pisalo, ali u tim pisanim tragovima ima puno netočnih i izmišljenih podataka – kaže Potnar, te najavljuje 26. kolovoza u 17,00 sati u knjižnici Gimnazije stručno predavanje s temama o povijesti Trenkovih pandura koje će održati povjesničari s Hrvatskog instituta za povijest. U nedjelju 27. kolovoza Trenkovi panduri sudjelovat će u svečanom mimohodu Aurea festa od 18 sati sa svim gostujućim povijesnim postrojbama, Zrinska garda iz Čakovca, Keglevićeva straža iz Kostela, Gradska straža iz Bakra, Đurđevački graničari “Picoki” iz Đurđevca, Karlovačka građanska garda, Lička pukovnija iz Gospića, Varaždinska građanska garda, Varaždinski husari, Križevačka djevojačka straža, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada, a iz Beča im dolaze predstavnici Saveza Europskih vojnih postrojbi predvođeni počasnim predsjednikom saveza general-majorom Helmut A.J. Eberl te članovi povijesne postrojbe austrijske mornarice iz Beča. Svi zajedno u 19,15 održat će svečani postroj ispred velike pozornice na Trgu sv. Trojstva i predati prijavak požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću.