Utorak, 15 Kolovoz 2017 12:28

Sedam dana i sedam noći zabave uz 11 festivala donosi ovogodišnji Aurea fest

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJEN PROGRAM SEDMODNEVNOG 49. AUREA FESTA U GRADU POŽEGI OD 27. KOLOVOZA -

POŽEGA – Na lokaciji vinske rezidencije požeškog vinskog kardinala Vlade Bauera rukovodstvo požeškog Aurea festa predstavilo je ovogodišnji 49. po redu požeški festival, započeo kao Muzički festival Slavonije, svoje najljepše i najpoznatije dane pod imenom Zlatne žice Slavonije a unazad nekoliko godina kao Aurea fest i sedmodnevna zabavna manifestacija. Ovogodišnji Aurea fest započinje u nedjelju 27. kolovoza a kroz sedam dana i noći, sve do subote 2. rujna čeka nas ukupno 11 raznih festivala i brojne popratne manifestacije koje će se održati na čak šest lokacija u gradu Požegi, od Trga sv. Trojstva, preko pješačke zone, novouređenog trg sv. Terezije i Parka kraj Orljave. Uz direktora festivala Ivana Bunjevca festivalske događaje predsatvili su Silvija Podoljak, direktorica TZ grada Požega i pojedini prodirektori festivala zaduženi za pojedine manifestacije, Marija Petrović, Dario Hak, Mario Kovačević, Damjan Pirović, Dominik Škrabal, Danijel Banovac, Maja Žebčević Matić i Zdenko Došen.

Kao i do sada festival započinje tradicionalnom povorkom ulicama grada Požega od 18 sati sa Željezničkog kolodvora, te zatim Festivalom običaja u kojemu sudjeluje desetak folklornih skupina, povijesnih postrojbi, gradske puhačke glazbe, mažoretkinja, plesnih grupa, zaprega i konjanika, vinogradara i vinara, pčelara i dr. na Trgu sv. Trojstva. Već od 17 sati na požeškom trgu građane očekuje glazbeno okupljanje mnogobrojnih glazbenika svih uzrasta pod nazivom „Sretna dolina“, plesača i pjevača u organizaciji Udruge Nota. Oni će i ove godine povezati glazbenike u izvođenju pjesme We Will Eock You grupe Queen.

Od 19 sati počinje ceremonija svečanog otvaranja Aurea festa Požega 2017., slijedi smotra povijesnih postrojbi, a kroz Festival običaja KUD-ovi će prikazati na trgu i velikoj pozornici običaje Požeštine, a gostujući folkloraši običaje šire Slavonije.

U 21 sat na velikoj pozornici održat će se Izbor najgizdavije šokice koje će predstaviti tradicionalne nošnje i poznavanje tradicije i običaja. Nagradit će se najljepša nošnja, najveća bećaruša i najšokica Aurea festa.
U ponedjeljak 28. kolovoza na programu je Festival uličnih zabavljača od 20 sati, kada je na velikoj pozornici prikaz „Nastajanje uličnih zabavljača“ gdje će se kroz show uz glazbu i ples, predstaviti mađioničari i klaunovi uz zabavni vatreni show. U nastavku slijedi „San snova“ predstava o uličnim zabavljačima koji će vas uvesti u svijet dječje mašte i radoznalosti. Predstava je prvenstveno namijenjena djeci, no i svima koji se još tako osjećaju pa organizator poziva sve da iskoriste priliku i zajedno otputuju u dječju maštu.
U utorak 29. kolovoza od 19 sati započinje Festival plesa koji započinje s Požeškim mažoretkinjama uz pratnju Gradske glazbe Trenkovi panduri. Od 20 sati nastavlja se „Plesni put oko svijeta“ koji organizira Plesni studio Marine Mihelčić uz koji će nastupiti i Plesni klub Boa, Plesna radionica Ilijane Lončar i Twirling klub Požega. Na put oko svijeta pratit će ih požeški ceh obrtnika frizera i kozmetičara koji će s poznatim frizurama karakterističnim za pojedine zemlje svijeta pratiti koreografiju Marine Mihelčić.

U srijedu 30. kolovoza na programu je Festival jazza, koji već tradicionalno privlači veliki broj posjetitelja na trg, zahvaljujući poznatim glazbenicima Big Banda Požega koji uvijek atraktivnim vokalnim i instrumentalnim izvedbama oduševljavaju posjetitelje.

U četvrtak 31. kolovoza u 20 sati na programu je novina „Veliki i mali glas Aurea fest“ finalni dio dječjeg festivala. Dva dana prije toga održat će se na pozornici na Trgu sv. Terezije izlučno natjecanje dječjeg festivala, prvi dan natjecanje djece pjevača od 1. do 4. razreda, drugi dan djece pjevača od 5. do 8. razreda, a po 6 najboljih sa svake večeri odlazi u finale na glavnu pozornicu. Nakon dječjeg Aurea festa slijedi od 21 sat koncert Mie Dimšić. Četvrtka je inače najduži dan, tj. noć, jer se Aurea fest nastavlja do jutarnjih sati Festivalom elektronske glazbe, na kojem ćemo uživati u vrhunskim zvucima i žestokim ritmovima elektronske i house glazbe u Platinumu uz DJ-eve, E-Base i Jasmina Barbira iz Varaždina, Erpetch iz Nove Gradiške i domaćeg DJ Topu iz Požege.

Petak 1. rujna već od dopodnevnih sati, počinje Fišijada, gastro manifestacija koju prati veliki broj ljubitelja ribljeg paprikaša, fiš paprikaša i šarana na rašljama. Uz natjecanje, dobru glazbu, zabavne igre, u Parku kraj Orljave Požežane očekuje i dobra ugostiteljska ponuda.

Navečer je na rasporedu na velikoj pozornici Aurea fest popularne glazbe gdje ćemo od 20 sati vidjeti i čuti 18 novih skladbi popularne glazbe, naših popularnih pjevača od Vigora, Mejaša, Učiteljica, Igora Delača, Jasmina Stavrosa, Gazda, Posegane, Ljubičanstvenih i Borisa Čire Gašparca, Akvarela, Noe, Fluentesa, Stele Paradžik, Kasa, Arteškog bunara, Crno na bijelom, Juraja Galine, Dominika Blaževića i Mateja Podgorščaka.

Subota 2. rujna na rasporedu su Zlatne žice Slavonije koje donose 18 novih skladbi tamburaške glazbe u tradicionalno najpoznatijem dijelu festivala, koji slijedeće godine slavi 50 godišnjicu. Nastupaju Stjepan Jeršek Štef, Marija Pavković Snaša, Slavonski dukati, Ansambl Hajo, Dike, Viktorija Kulušić Đenka, Slavonske lole, Sanja Hajduković, TS Šokci, Cecilija, Garavuše, TS Saalaš, Tambura band, Vlado Bašić i Rubato s Đakovčankama, Grupa Rouge, Gospodari tambura, Marija Cvetković i Mladen Kos, TS Lobby. Obje festivalske večeri novih pjesama snimat će HTV, ali neće ići u direktnom prijenosu zbog sportskih događanja, nego u odgođenom prijenosu od 22 sata iste večeri.

Cijelo vrijeme festivala, svih dana i noći na požeškim ulicama i trgovima održavat će se Festiva vina, svaki dan od 17 – 23 sata u Vino gradu gdje će se moći degustirati vina Požeštine, uz Festival gastronomije gdje će se moći kušati specijaliteti Muzeja u loncu. Glavni specijalitet koji će biti svih dana u ponudi je vinogradarski ćevap, u čiju kvalitetu su se mogli uvjeriti svi sudionici predstavljanja festivala, a pripremio ga je osobno Vladimir Bauer u svojoj klijeti. Na žalost brojnih gostiju i Požežana ove godine organizatori nisu priredili tradicionalni šator s ugostiteljskom ponudom, pa će ljubitelji prasetine i janjetine sa ražnja, dobrog roštilja ostati uskraćeni za ove delicije.

Rukovodstvo festivala ističe da se niti jedan domaći ugostitelj nije javio niti prihvatio ponudu da postavi šator s ugostiteljskom ponudom, tako da će ona ove godine biti samo na lepinjama i fast foodu, kokicama i šećernom vatom, pečenim krumpirićima i ostalim drangulijama na brojnim štandovima.