Banner 750x94 kutjevo d.d.

    kronika Kutjevo

Breadcrumbs

Utorak, 08 Kolovoz 2017 20:30

Kome smetaju Mini-knjižnice? Kućice uništene, od knjiga ni traga…

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KULTURICA NA POŽEŠKI NAČIN -

POŽEGA – Nešto manje od dvije godine prošlo je od postavljanja Mini knjižnice u parku pored Orljave, pored spomenika Nikole Tesle.

3 300x225Bio je to dio projekta Gradske knjižnice i čitaonice Požega i Zaklade Slagalica kojim su u Požegi postavljene tri drvene kućice – mini knjižnice i to u Babinom viru, na šetnici uz Orljavu kod Rekreacijskog centra i kod Teslinog spomenika.

Ideja Mini-knjižnica je da građani donose i ostavljaju u njih knjige koje su pročitali i više im ne trebaju te iz kućice uzimaju one knjige koje žele pročitati, a koje je netko drugi ostavio.

- Mi se ne bojimo. Dali smo ove male knjižnice građanima na povjerenje i odgovornost, jer one nisu naše, nisu ni od knjižnice, niti od Grada Požege, nego su one od svih nas – poručila je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega prilikom otvorenja jedne Mini-knjižnice.

2 300x225Nažalost, uništavanje je krenulo već samo nekoliko mjeseci nakon postavljanja, a kućice danas ostavljaju otužan prizor. Tako je primjerice, na drvenoj kućici kod Tesle razbijeno staklo, a u njoj je samo jedna jedina knjiga.

Je li to slika i prilika grada koji nosi naziv Slavonska Atena? Jesu li Požežani doista na toj razini da im knjiga ništa ne znači, štoviše da devastiraju svoj grad i kulturu u njemu.

Tekst/foto: D.K.