Utorak, 08 Kolovoz 2017 19:47

Projektom žele potaći više građana na volonterski rad pod motom „Volontiraj s Osmjehom“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJEN PROJEKT LOKALNOG VOLONTERSKOG CENTRA U PLETERNICI -

PLETERNICA – Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju „Osmijeh“, Udruga za pomoć djeci i mladima „Radost“ i grad Pleternica partneri su u projektu pod nazivom Lokalni volonterski centar Pleternica. Projekt vrijedan 120 tisuća kuna kreće od jeseni, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt i njegove ciljeve predstavili su javnosti zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, predsjednica Udruge Osmijeh Vesna Rezo, tajnik Udruge Radost Tomislav Stojčević i voditeljica projekta Martina Kutuzović, a potpisan je i ugovor partnera projekta.

- Grad Pleternica skrbi o radu svojih udruga a svake godine za naše udruge uspijemo realizirati nekoliko projekata. Evo i ovaj Centar udruga, prostor bivšeg dječjeg vrtića, uređen i prenamijenjen za njihovo djelovanje kroz jedan projekt. Ne planiramo na tome stati već tražiti nove projekte kako bi naše udruge koje stvarno kvalitetno rade i okupljaju veliki broj volontera imale adekvatne prostore i uvjete za rad, njegovati svoju kreativnost i ideje, tražiti načine i financije kroz koje će razvijati sebe i širu zajednicu - rekao je Domagoj Katić.

- Projekt LVC Pleternica s Osmjehom nastavak je projekta Grada Pleternice koje je rezultiralo bazom projekata udruga sa područja Grada te umreženih akcija. Kroz dosadašnji rad LVC uočen je problem neusklađenosti ponude i potražnje za volonterskim radom. Dakle, postoji nedostatak volontera, a s druge strane volonteri tvrde da postoji nedostatak volonterskih programa, ali i volonterskih akcija. Stoga, cilj projekta je poticanje građana na volonterski rad i razvijanje volonterskih navika, unaprijediti i povezati lokalne volonterske programe i organizatore volontiranja sa samim volonterima; motivirati zajednicu, posebice mlade, na povezivanje s organizacijama kojima su volonteri potrebni. Volonterski centar želi zainteresirati veći broj građana u volonterskim aktivnostima kroz informacije i edukaciju – istakla je Vesna Rezo navodeći da je kroz Udrugu Osmjeh do sada radilo tridesetak volontera.
Projektom je zaposlena i jedna osoba, koja će biti voditeljica i koordinatorica aktivnosti prilikom provođenja projekta. - Kroz aktivnosti ovog projekta uspostaviti će se baze podataka volontera i organizatora volontiranja te funkcioniranje servisa volontera, edukacije za volontere i ostale građane koji to žele postati i promovirati vrijednost volontiranja. Važno je naglasiti da se lokalnom volonterskom centru mogu obratiti svi oni koji su zainteresirani za volontiranje kako bi im LVC pomogao u naći gdje mogu volontirati, ali isto tako mogu se javiti i udruge koje trebaju volontere pa će im LVC pomoći u potrazi za volonterima – naglasila je Martina Kutuzović.