Ispiši ovu stranicu
Subota, 05 Kolovoz 2017 11:26

Položeni vijenci i zapaljene svijeće uz sjećanje na prije 22 godine, veličanstvenu Oluju

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI, TE DAN HRVATSKIH BRANITELJA -

POŽEGA – Uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade Požega obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće prisjetili smo na veličanstvenu Vojno-redarstvenu akciju Oluja prije 22 godine i sve poginule u njoj. Oluja se dogodila 05. kolovoza 1995. godine i njome su u ustavno pravni poredak vraćeni okupirani dijelovi države Hrvatske.

U svečanosti polaganja vijenaca sudjelovali su članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vojske iz Vojarne 123. brigade Požega i policije iz PU Požeško-slavonske, delegacija Ureda državne uprave u Požegi, predstavnici Požeško-slavonske županije predvođeni županom Alojzom Tomaševićem i zamjenicima Vedranom Neferovićem i Željkom Jakopovićem,, predstavnici grada Požega predvođeni gradonačelnikom Darkom Puljašićem i zamjenikom Ferdinandom Troha, općine Kaptol i Brestovac, delegacija Hrvatske demokratske zajednice.

Prigodnim riječima okupljenima se obratila predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kata Ronko. Na Vojno-redarstvenu akciju Oluja i njen značaj za današnje hrvatsko društvo podsjetio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Prisjećamo se sjajnog dana u novijoj hrvatskoj povijesti, dana kada su Hrvati pokazali da mogu vratiti svoju domovinu koja im pripada, dan kojim smo otvorili vrata mirnoj reintegraciji i dan kada su Hrvati opet pokazali koliko imaju srce. Mi koji smo sada ovdje, koji imamo čast uživati u blagodatima naše slobodne domovine imamo i obvezu prema ljudima iza nas, da ih ne bude sram kad nas gledaju odozgo, da znaju da je to što su oni za nas napravili tek početak. Imamo obvezu i prema njihovim roditeljima i prema našoj djeci, nastaviti graditi državu kakvu su oni sanjali – poručio je gradonačelnik Puljašić.

- Što vrijeme više odmiče počinjemo shvaćati veličinu i djela koja su učinjena prije 22 godine kada je domovina Hrvatska pokazala sebe i pokazala da postoji realnost, na ovom prostoru, realnost jednog naroda, Hrvata, realnost jedne domovine a to je Hrvatska i snaga vojske i policije koja je tu realnost stavila na kartu svijeta. Još su rane svježe, još uvijek bole jer nema prijatelja i suboraca, još uvijek neke tražimo po tko zna kojim prostorima, da bi i njihove kosti imale svoj mir. Oluja je operacija i bitka svih bitaka, koja je upravo snagom hrvatskog vojnika, hrvatskog policajca i voljom hrvatskog naroda da jednom zauvijek kažemo da je Hrvatska ovdje za budućnost – rekao je župan Tomašević

U požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske nakon polaganja vijenaca i sjećanja služena je sveta misa zahvalnica koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Galerija slika