Nedjelja, 30 Srpanj 2017 10:54

Natjecalo se 12 orača u tri kategorije oranja s traktorima i konjskim zapregama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

14. ŽUPANIJSKO NATJECANJE ORAČA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

NAJBOLJI U PLUGU RAVNJAKU MIJO SAMARDŽIJA, PLUGU PREMETNJAKU BRANKO PILAŠ A S KONJIMA ZDRAVKO BIĆANIĆ

ANTUNOVAC – Na parcelama Kutjeva d.d. iznad naselja Antunovac održano je 14. Županijsko natjecanje orača Požeško-slavonske županije u oranju s plugovima ravnjacima i plugovima prevrtačima. Kako je prije četiri godine kao revijalno održano i oranje s konjskim zapregama, ove godine organizator je održao i 3. natjecanje u oranju konjskim zapregama. Iako u čak tri kategorije, odaziv orača je bio skroman, pa smo ukupno u sve tri kategorije imali 12 orača natjecatelja. Svakako treba poraditi na boljoj popularizaciji ovog natjecanja, posebice što imamo veliki broj OPG-a ali i velikih poljoprivrednih tvrtki, koje također mogu uzeti učešće u ovom zanimljivom natjecanju. No to je svakako pitanje za organizatore ovog natjecanja, zašto već godinama na to natjecanje dolazi mali broj natjecatelja, a i mali broj posjetitelja.

Bilo bi ih svakako više da su bar medije pozvali da ih promoviraju, što sviIMG 2773 mediji Požeško-slavonske županije uvijek rado učine, ovako čak niti mediji nisu dobili poziv od organizatora, tek usmeni poziv od pokrovitelja dan prije natjecanja. Pokrovitelji su ove godine bili općina Velika koju je predstavljala predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović i Požeško-slavonska županija koju je predstavljao zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.

- Poljoprivreda je u Požeško-slavonskoj županiji djelatnost broj jedan, stoga mi u županiji podržavamo ovakva natjecanja. Poljoprivreda je i u cijeloj Hrvatskoj, unatoč brojnim problemima, sigurno najperspektivnija grana. Ulaskom u EU ušli smo u program zajedničke politike u poljoprivredi i mislim da ćemo te sve problematične strane u boljem svjetlu riješiti. Očekuje nas rješavanje problema poljoprivrednog zemljišta, zaživljavanje mjera ruralnog razvoja, uređenje poljoprivrednog tržišta. Posebno je bitno za naše obitelji i OPG da ne trebaju poljoprivredu napuštati, nego ju okrupnjavati i razvijati, jer Hrvatska će naći svoje mjesto u toj europskoj poljoprivrednoj politici. U odnosu na staru Europu mi danas možemo ponuditi, ne velike količine, nego kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, što će svakako biti prepoznato i mi ćemo imati svoju šansu – istakao je Željko Jakopović koji i osobno podupire ovakva natjecanja. Zadovoljan je što među natjecateljima ima dosta mladih ljudi, a posebno ga zadovoljava što se oranje održava i s plemenitim životinjama, konjima, kako se nekada orala slavonska zemlja.

IMG 2777Natjecanju je nazočio ravnatelj Savjetodavne poljoprivredne službe Zdravko Tušek, a otvorio ga je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je najavio uskoro u saborskoj proceduri Zakon o poljoprivrednom zemljištu. On je najavio i novu inicijativu da se ova manifestacija pretvori u manifestaciju ruralnog razvoja te uz nju uključe i prodavatelji poljoprivredne mehanizacije i napravi svakako veća manifestacija u svih 16 županija u kojima se održava. Ova manifestacija zaslužuje svakako veću pozornost, kaže Majdak, jer se desetljećima organizira u europskim zemljama i svijetu. Hrvatska i na tim natjecanjima sada bilježi sve bolje rezultate. – Ministarstvo poljoprivrede priprema niz mjera za razvoj hrvatske poljoprivrede, posebno u ruralnom razvoju, evo ovdje nedaleko Kutjevo d.d. provodi jednu veliku mjeru podizanja trajnih nasada iz Vinske omotnice, a najavljujem da Zakon o poljoprivrednom zemljištu ide u Sabor na 1. i 2. čitanje. Novim Zakonom jedinice lokalne samouprave ponovno imaju dužnost i obvezu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem glede zakupa, a Agencija će biti drugostupanjsko tijelo i raspolagati u onom privatnom dijelu zemljišta. Na taj način ćemo što veći dio poljoprivrednog zemljišta staviti u funkciju i pravilno korištenje – istakao je Majdak zaželjevši natjecateljima dobar uspjeh i dobru promociju oranja.

Nakon cijelo dopodnevnog natjecanja sudačka ekipa koja je bila sastavljena od stručnjaka za oranje izvan Požeško-slavonske županije donijela je ocjene. Dobili smo najbolje orače koji će županiju predstavljati na državnom natjecanju, a to su u plugu ravnjaku, prvi Mijo Samardžija iz Biškupaca sa 98 bodova, drugi Danijel Ciganović 84, te treći Patrik Pilaš sa 66 bodova.
Najbolji kod pluga premetnjaka je Branko Pilaš iz Viškovaca sa 94,5 bodova, drugi je Ivan Ivanika iz Gornjih Emovaca sa 81, te treći David Ciganović iz Alilovaca sa 65 bodova. U oranju s konjskim zapregama pobijedio je Zdravko Bićanić iz Marindvora sa 28 bodova, dok je drugi Igor del Vechio iz Požege sa 26,17 bodova. Svi su primili pehare i nagrade pokrovitelja i sponzora.

Na ovogodišnjem natjecanju, orao je i 12-godišnji Patrik Pilaš, kojemu je ovo IMG 2790već drugo natjecanje. Iako na prvi pogled sitan i mršav dečko, u upravljanju traktorom pokazao se odličnim, a na kraju je zauzeo i treće mjesto i pehar. - Traktor vozim od svoje 7. godine, a prošle godine sam osvojio 4. mjesto, što je ove godine malo poboljšano. Za ovu godinu sam trenirao, a pomažem u oranju i na našim poljima. Obrađujemo oko 90 ha zemljišta. Ovdje u natjecanju bitna je prva brazda, ona mora biti ravna, a moram još malo popraviti plug jer mi ne zaorava potpuno ostatke od žetve. U daljim brazdama više ih neće biti – kaže Patrik koji je zaljubljen u traktor i oranje, pa pred njim svakako stoje i šampionski uspjesi u oranju.