Srijeda, 12 Srpanj 2017 10:12

„Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA NOGOMETNI KLUB LIPIK 1925 PREDSTAVILA PROJEKT -

LIPIK - U Lipiku je predstavljen projekt „Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili“ kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Nositelj projekta je Udruga Nogometni klub Lipik 1925 uz Lipičku razvojnu i turističku agenciju LIRA d.o.o. kao partnera, a predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci.

aktualnolight elementi4203slika2Na samom početku predstavljanja ovog projekta, Dejan Iličić , predsjednik NK Lipik 1925 i direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o., ukazao je na činjenicu da nekoliko članova Upravnog odbora NK Lipika radi u razvojnoj agenciji koja svakodnevno priprema i provodi EU i nacionalne projekte.

Nakon što je izašao natječaj za poticanje društvenog poduzetništva, odlučili su se prijaviti, ali prvenstveno su tražili djelatnost koja bi ispunila tri glavne smjernice: 1. osposobljavanje ljudi za tržište rada; 2. održivost projekta i 3. stvaranje turističkog branda s obzirom na činjenicu da je Lipik nekad bio poznata turistička destinacija te njegov trenutni razvoj i dalje ide u smjeru turizma.

- Povezanost nogometa i piva svima je dobro poznata. Velike pivovare glavni su sponzori nogometnih klubova, a znamo koliko se piva konzumira za vrijeme svjetskih i europskih prvenstava. Mi imamo dosta navijača i prijatelja kluba koji dolaze na utakmice - dodaje Iličić. Za naziv piva LIPIK ALE (prvog nogometnog piva) su se odlučili zbog poveznice s navijačima NK Lipika 1925 koji već godinama pjevaju „ajmo Lipik, Ale“.

aktualnolight elementi4203slika4Želja im je u budućnosti pokrenuti ozbiljnu proizvodnju piva u poduzetničkom inkubatoru koji će se graditi u poduzetničkoj zoni i razvijanje ovog projekta u smjeru turizma (otvorenje kušaonice piva, edukacijskog centra, pokaznog centra proizvodnje piva za turiste te razvoj popratnih turističkih proizvoda – suvenira).

Na prezentaciji, voditeljica projekta Viktorija Stepić upoznala je prisutne s ciljem samog projekta, a to je edukacija i osposobljavanje nezaposlenih mladih osoba za proizvodnju domaćeg „craft“ piva kroz specijalizirane treninge i specijalizirane edukacije, provedbu marketinških aktivnosti u području društvenog poduzetništva i razmjena znanja i iskustva kroz studijske posjete dok je svrha projekta osigurati preduvjete i poticati samozapošljavanje ciljnih skupina (mladi i nezaposleni) kroz motivacijske radionice, certificirane edukacije i treninge. Nakon realizacije i završetka projekta predviđa se zapošljavanje nezaposlenih i mladih koji su sudjelovali u ovom projektu.

Planirani početak motivacijskih radionica predviđen je krajem srpnja 2017. godine. Teorijski program o proizvodnji piva počinje u rujnu, a praktični dio u listopadu ove godine.

Preostalo je još 6 slobodnih mjesta za prijavu na edukacije. Prijaviti se možete putem e-maila na: Viktorija Stepić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ivor Podunavac, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: compas.com.hr