Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11 Srpanj 2017 21:49

Nagrada za projekt inspiriran Teslinim izumima Zlatku Dražiću

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U ZAGREBU OBILJEŽENI 161. OBLJETNICA TESLINOG ROĐENJA I DAN NIKOLE TESLE -

ZAGREB - Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen četvrti Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. 

U Hotelu Esplanade u Zagrebu svečano je dodijeljena godišnja Nagrada Nikola – Genij za budućnost ove je godine osmu godinu zaredom u tri kategorije.

U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Kosilica na daljinsko upravljanje“ dobio je mladi inovator Zlatko Dražić iz Završja kraj Požege.

U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Janu Pršle, učeniku Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Zagreba dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja za zaštitu okoliša dobio projekt „Pametna kluba“, 21-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša.

U okviru programa održane su i dvije kraće panel diskusije,a u programu su izvedene i dvije autorske skladbe nastale povodom ove obljetnice Teslinog rođenja.

Već tradicionalno 10. srpnja položeno je i cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu, a tom prilikom izveden je i tradicionalan performans puštanja bijele golubice kao simbola Nikole Tesle i Teslinih poruka.

Trodnevno obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle slavilo se i uz predavanje o Nikoli Tesli u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, koncertom Ane Rucner na Bundeku i hvaljenom predstavom Tesla Anonimus Filipa Šovagovića u kazalištu Gavella.

Zadnjeg dana manifestacije održana je konferencija Tesla u Zagrebu na kojoj su održani panel diskusija i predavanja na temu „Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma“. 

Povodom ovogodišnje manifestacije Tesla&friends inicijatorica događaja i predsjednica UNT-a poručila je - U cijelom svijetu, pa tako i našoj domovini, znanje i inovacije su snaga koja pokreće cijelo društvo. Zadaća svih nas jest podržati postojeće i potaknuti nove znanstvene i inovacijske procese u Hrvatskoj, kako god to znamo. Jedan od načina jest i slaviti i promovirati velikane poput Nikole Tesle koji nam i danas mogu biti uzori.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika