Banner 750x94 veleuciliste u pozegi

Webp.net gifmaker

Breadcrumbs

Subota, 08 Srpanj 2017 09:50

Udruga Vino-kap broji 188 članova s aktivnostima kroz cijelu godinu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA VINO-KAP KAPTOL -

KAPTOL - Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola jedna je od aktivnijih udruga na području općine Kaptol, ali i cijele Požeško-slavonske županije. Broji 188 članova koje obilježava dobra aktivnost tijekom cijele godine. Aktivnosti su vezane uz vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, vinske manifestacije i blagdane, ali obiluju i edukacijskim aktivnostima. Udruga ima i svoj odlično uređeni vinski podrum s kušaonicom, u kojemu su održali i svoju Redovnu godišnju izvještajnu skupštinu.

Tajnik udruge Mile Pavičić, podnio je izvješće o radu, koje bilježi aktivnosti članova u svakom mjesecu, a započinje s tradicionalnom vinogradarskom godinom za Vincelovo, kada se svečarski obilježe početci rada u vinogradima, naravno uz vatru nakon blagoslova vinograda, tamburu i vino i vincelovski štap. Udruga organizira u proljeće kroz osam tjedana, osam krugova ocjenjivanja i degustacija vina članova udruge, na koja im u svakom krugu dođe netko od poznatih enologa, someliera, istaknutih vinara i vinskih stručnjaka. Tu tradiciju, koju su uveli prije nekoliko godina, članovima udruge pomogla je da se educiraju kao kušači i ocjenjivači, ali je uvelike pomogla da poboljšaju kvalitetu svojih vina. Ocjenjivali su ukupno 80 uzoraka vina od 26 vinara.
Tijekom zimskih i proljetnih dana održavaju se i predavanja i edukacije, koje organiziraju zaštitarske tvrtke, savjetodavna služba i sama udruga, ovisno o potrebama i radovima koji im predstoje u vinogradima i podrumima. Ove godine održano je i nekoliko predavanja o problemu koji je zahvatio neka europska, a kod nas istarska i zagorska vinogorja, zlatna žutica ili bolest fitoplazme.

Osim Županijskog ocjenjivanja vina koje organizira Udruga Vino-kap, na kojoj su se ocjenjivala 134 uzorka vina, članovi udruge sudjelovali su na desetak raznih ocjenjivanja vina s odličnim rezultatima koje su osvojili njihovi članovi. Od Balatona gdje je šampion bio Tomislav Došen, do Kutjeva, Našica, Oriovca i drugih. Sudjelovali su i na brojnim manifestacijama diljem županije, od Festivala slanine i vina tjednika Kronika, do najdužeg stola u Velikoj i Aurea festa. Organiziraju redovno i rad pudarske službe u četiri grupe, te čuvaju grožđe za cijelo vrijeme berbe. Na kraju Pudarijadom obilježe i završetak berbe, a pudarskim kotlićem počaste sve mještane. Na kraju godine tradicionalnim Martinjem obilježe pretvaranje mošta u vino, a na kraju godine Božićnim domjenkom zaključe svoju godinu.

Udruga se financira kroz članarinu i donacije, pomaže im u organiziranju manifestacija općina Kaptol i Požeško-slavonska županija, a iako su prošle godine imali na raspolaganju 73 tisuće kuna bili su vrlo štedljivi te potrošili samo pola proračuna.

Predsjednik Ferdinand Novak upoznao ih je s ovogodišnjim programom, koji je ponovno bogat s brojnim aktivnostima, od kojih izdvajamo uređenje podruma, postavljanje nadstrešnice uz ogledni vinograd u kojoj će biti postavljena stara vinska preša i veliko bure koje će simbolizirati i biti spomen vinogradu i vinu, te biti u buduće i putokaz udruge za turističku djelatnost, kojim putem bi udruga svakako u budućnost trebala ići. Uređuje se i nekoliko novih vinskih podruma članova udruge, što bi također trebalo uskoro uključivati u turističku ponudu općine Kaptol. Predsjednik Novak podijelio je i plakete, medalje i pehare koje su članovi osvojili na natjecanjima u Mađarskoj, Kutjevu, Našicama i Oriovcu.