Petak, 07 Srpanj 2017 08:52

Pleternički vrtićarci pokazali znanje i odvajaju otpad bolje od odraslih

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KOMUNALAC POŽEGA PROVEO EDUKACIJU DJEČJIH VRTIĆA I OSNOVNIH ŠKOLA O POTREBI ODVAJANJA OTPADA -

PLETERNICA – Komunalna tvrtka Komunalac Požega cijele ove godine organizirala je edukaciju djece polaznika dječjih vrtića i učenika osnovnih škola o potrebi odvajanja otpada i odvojenog sakupljanja otpada, te ga tako učiniti i korisnim. U pleterničkom Dječjem vrtiću Tratinčica uspješno je provedena i završna akcija, podjele platnenih vrećica u projektu „Eko vrtići“ kojom se želi potaknuti najmlađe na brigu o okolišu.

- Početkom godine su u vrtićima u Požegi, Pleternici, Kutjevu, Velikoj i Jakšiću održane edukativne radionice na temu „Odvajanje otpada“. Tada se kao nastavak suradnje rodila ideja o zajedničkom oslikavanju platnenih vrećica. Komunalac Požega d.o.o. osigurao je 490 platnenih vrećica za koje su ekološke motive izradili mališani iz vrtića te su ih u sklopu malih eko-akcija podijelili roditeljima. Sada smo djeci za nagradu, jer su pravilno odvajali otpad i odlagali ga na tri punkta, posebno plastiku, posebno papir i posebno staklo, djeca čak znaju i boje vreća i spremnika za odvajanje pojedine vrste otpada – kaže Lidija Galić, referent za edukaciju i odnose s javnošću u požeškom Komunalcu.

U prostorima vrtića postavljeni su štandovi, odnosno „zeleni otoci“ s plavim, žutim i zelenim vrećama za odvajanje korisnog otpada. Roditelji i djeca su po dolasku u vrtić donosili korisni otpad, odvajali ga u za to predviđene vreće i zauzvrat su dobili platnenu vrećicu uz „obećanje“ da će ih nositi u kupovinu umjesto skupih i ekološki neprihvatljivih plastičnih vrećica. Odgojitelji i djeca puno su truda uložili u realizaciju suradnje te izrazili želju da slične aktivnosti nastavimo i iduće pedagoške godine.

Edukativne radionice na temu „Odvajanje otpada“ održane su tijekom svibnja i lipnja i u osnovnim školama, a u njima je sudjelovalo više od 450 učenika razredne nastave.