Srijeda, 05 Srpanj 2017 12:12

Prvi u regiji Požega za Stariju dobnu skupinu u Croatian Makers ligi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODLIČAN USPJEH UDRUGE INFORMATIČARA PSŽ NA NATJECANJU -

POŽEGA - Croatian Makers liga dio je projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

IMG 1964Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici dobili su potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo. Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

- Početkom školske godine prijavili smo se na natjecanje Croatian Makers lige. Dobili smo 5 Mbotova, a da bi nam to ostalo u trajnom vlasništvu morali smo odraditi nekoliko krugova natjecanja. Kada su sumirani rezultati svih provedenih krugova natjecanja Udruga informatičara je u regiji Požega u Starijom dobnoj skupini (5. – 8. razred) osvojila prvo mjesto. U ekipi su bili učenici: Filip Jamuljak, Filip Križanac, Luka Margetić, Roko Puljašić, Rene Todorović, Marin Klarić i Marin Sesar – istaknula je prof. Ljiljana Miletić, mentor ekipe dodavši kako im je u cilju bilo odraditi sve krugove natjecanja da im roboti ostanu u trajnom vlasništvu.

- Osim što smo to ostvarili više nego smo zadovoljani i s osvojenim prvim mjestom. Zahvaljujući tom rezultatu dobili smo na osnovu provedenog natječaja i robote Abilix. Robot se prvo mora složiti i isprogramirati da obavlja postavljene zadatke – dodala je Miletić.

IMG 1966- Moja funkcija u timu je da brinem za elektronsku obradu robota, za kojega izradim program, po kojemu robot funkcionira i kreće se po zadanom planu. On se kreće i samostalno odrađuje četiri radnje, konstruira most, mora odvesti rudu iz rudnika u bazu, pokupiti energetske blokove i popraviti i pustiti u pogon vjetrenjaču. Sve radnje odradi u jednom kretanju, a zadatke ima na četiri različite strane – kaže Filip Jamuljak, učenik 8. razreda Katoličke osnovne škole. Sve to uglavnom gledaju na internetu, no rad u Udruzi za njih je prava stvara, a odlazak na natjecanje je za njih zapravo testiranje da mogu vidjeti što sve robot može napraviti. 

Njegov kolega, Filip Križanac, učenik 7. razreda bio je zadužen za konstruiranje robota. – Konstruirao sam robot od raznih dijelova, a kad sam ga sastavio onda svom kolegi kažem kako sam ga sastavio od kojih sve dijelova, tako da on može sastaviti program za kretanje i izvršavanje radnji. 

Luka Margetić također je u timu radio na konstrukcijama. – Moramo u timu svi surađivati u konstrukciji, ali i sa Filipom koji programira robota. Zanimljiv nam je ovaj rad pa smo se uključili i u Udrugu jer učimo i otkrivamo stalno neke nove stvari. Družimo se svi zajedno i evo otišli smo i na natjecanje.

Tekst/foto: Vladimir Protić