Petak, 30 Lipanj 2017 16:15

Kutjevačka župna crkva trenutno bez tornja, uskoro novi i ljepši

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

CRKVA ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE DOBIT ĆE BAROKNI TORANJ -

KUTJEVO – Već duže vrijeme kutjevačka župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije očekivala je nužnu obnovu, prošlu jesen uređeno je krovište na crkvi, a sada se uređuje toranj i zvonik. Trenutno je crkva bez starog i dotrajalog tornja, pa to svakako interesira sve Kutjevčane i prolaznike, no na tlu se već nazire drvena konstrukcija novog tornja. Na nju će biti postavljen lim i toranj s dizalicom biti postavljen na svoje mjesto.

Vrijednost radova je više od milijun kuna, a novi toranj imat će barokni izgled.

Dosadašnjim istraživanjima potvrđen je samo jedan izravni dokaz o gradnji barokne crkve točno na temeljima starije cistercitske cr¬kve. Arheološkim sondama s vanjske strane svetišta otkriveni su teme¬lji kontrafora srednjovjekovne crkve koji pokazuju da je srednjovje¬kovno svetište bilo na istom mjestu, ali i da je bilo posve istog tlocrtnog oblika kao i sadašnje.

Osim toga skidanjem žbuke sa sjevernog zida svetišta (u prostoru barokne sakristije) utvrđeno je da je svetište u cjelini ponovo sagrađeno u 18. stoljeću, s tim da je za gradnju djelomično iskorišten i kamen starije crkve (pojedini pravilno klesani blokovi ugrađeni su kao spoliji).

Što se tiče crkve može se utvrditi da su Isusovci 1721. godine srušili staro svetište (kako je i navedeno u isusovačkim suvremenim izvorima), a također ostatke zidova crkvene lađe, da bi zatim na starim teme¬ljima do 1723. godine ponovo podigli veći dio nove crkve, dovršivši je konačno 1732. godine.

Malo je poznato da je upravo Kutjevo najstarije Gospino pohodište na kontinentalnom dijelu Hrvatske u koje su hrlili brojni vjernici iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

U jednom periodu tradicija se i štovanje Nebeske Majke u Kutjevu iz tko zna kojih razloga počela zapostavljati. U ovom novijem nastojanja su da se štovanje Nebeske Majke u Kutjevu digne na dostojnu razinu.