Utorak, 27 Lipanj 2017 17:32

Svečano otvorena nova Ljekarna „Perak“ u Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

STANDARDI LJEKARNIŠTVA U KUTJEVU OSIGURANI ZA DALJU BUDUĆNOST -

KUTJEVO – Svečanim otvaranjem novo izgrađene Ljekarne „Perak“ u centru Kutjeva, osigurani su novi standardi u ljekarništvu, danas i za dalju budućnost. Osim modernih prodajnih i laboratorijskih prostora, ova nova ljekarna je i prijatelj djece s uređenom igraonicom, prijatelj majki s djecom s dječjim kutkom za presvlačenje, prijatelj dojenja s prostorom za majke koje doje, te prostorom za savjetovanje, prezentacije, unapređenje i popularizaciju ljekarništva.

Svečano otvaranje pripremila je cijela obitelj Perak, prava poduzetnička obitelj u Kutjevu, jer svi članovi su uključeni u privatno poduzetništvo. Mr. ph. Željka Perak koja je nositelj biznisa u ljekarni, predstavila je novo izgrađeni objekt u koji je smještena ljekarna, u kojoj uz četiri djelatnice radi i kćerka Maja, također farmaceut. Suprug Ivica Perak, poznati enolog, vodi vinski biznis, a najavljuje i izgradnju novog i većeg vinskog podruma, jer ovaj dosadašnji prerastaju kapacitete proizvedenog, ali i traženog vina u plasmanu. Najmlađi sin još se školuje na Farmaceutskom fakultetu i nastavit će tradiciju obitelji Perak, koja je u kutjevačkom ljekarništvu od 1990. godine. – Kada smo se odlučili na gradnju nove ljekarne i preseljenje iz starog prostora, željeli smo napraviti ljekarnu sa svim potrebnim standardima za budućnost. Želimo u djelatnosti upravo ići prema djeci i mladima, roditeljima s malom djecom, jer to je naše bogatstvo za budućnost. Nadamo se da ćemo ovime i mi dati neki mali doprinos u zadržavanju mladih obitelji u kutjevačkom kraju – istakla je Žejka Perak nakon čega je upriličen obilazak svih prostora ljekarne.

Svečanom otvaranju ljekarne nazočio je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, koji je tom prilikom istakao uz čestitke upravo tu poduzetničku crtu obitelji Perak. - Čestitam obitelji, jer posebno mi je biti na ovakvom mjestu u današnje vrijeme, gdje se događa investicija i otvaraju radna mjesta. Da je bar više takvih ljudi koji žele, jer nije lako biti poduzetnik. Puno je tu odricanja, investiranja, puno rada i zaduživanje za neka buduća vremena, rizik poslovanja. Mogli bi lagodnije živjeti od onoga što su do sada stvorili, no oni i dalje investiraju. To je za mene zadovoljstvo, zahvaljujem na investiciji, i siguran sam da će ovaj objekt uspješno raditi.

- Ovaj objekt je trenutno najljepši i najreprezentativniji u naše gradu, pa čestitam obitelji Perak na odvažnosti i hrabrosti kada se investira u ova teška vremena. Svjedoci smo da se mnogi danas odlučuju na odlazak, a rijetki su oni koji se odlučuju na ovakav poduzetnički korak. Hvala vam što ste investirali u naš grad – istakao je gradonačelnik Budimir i prerezao vrpcu na ulazu u ljekarnu.
Kako je uz svečanost posluženo najkvalitetnije vino Vinarije Perak, koje je Ivica Perak povezao s lijekovima jer je i vino zapravo lijek. Da je tome tako pokazuju one nacije koje više piju vino, da su zdravije, duže i ljepše žive od onih nacija koje manje konzumiraju vina. Nakon otvaranja ljekarne, svi gosti i uzvanici iz medicinske i farmaceutske djelatnosti, predstavnici nekoliko veledrogerija uputili su se Vinariju Perak, na degustaciju nagrađenih vina, koja su na nekoliko vinskih natjecanja osvajala zlatne medalje i šampionske titule.
Povijest ljekarništva u Kutjevu – 140 godina tradicije

Svečano otvaranje ljekarne bila je ujedno i prigoda za promoviranje knjige, a utora Ivana Vranića, koji se niz godina bavi proučavanjem povijesnih događanja u Kutjevu. Između ostalog proučavao je zdravstvo i ljekarništvo u Kutjevu kroz povijest, pa je napisao knjigu „Povijest ljekarništva u Kutjevu – 140 godina tradicije“. Kao nakladnik pojavila se mr. ph. Željka Perak, upravo jedna od nekoliko povijesnih ličnosti koji su nastavili s ljekarničkom djelatnosti u Kutjevu, ocijenivši da bi knjiga trebala izaći upravo sada kada se otvara nova ljekarna u Kutjevu. Promocija knjige održana je u restoranu Schon blick u Vetovu, kroz knjigu je goste proveo sam autor, Ivan Vranić, prezentirajući dugu povijest medicinskih usluga koje bilježi i stotinu godina više pojavom prvog liječnika u Kutjevu, te nastajanja ljekarničke djelatnosti i prve ljekarne u Kutjevu prije 140 godina. Promociju je uveličala i velika torta u obliku prezentirane knjige i naslova koja je zabilježila ovaj vrijedni jubilej i tradiciju koja se nastavlja. Knjiga je tiskana u 500 primjeraka, a grafičku pripremi i tisak odradila je Agencija za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege.