Ponedjeljak, 26 Lipanj 2017 11:25

Pobjednik trodnevnog Međunarodnog konjičkog turnira u Pleternici je Rumunj Eduard Bartha

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MEĐUNARODNI KONJIČKI TURNIR CAI PLETERNICA -

PLETERNICA - U organizaciji Konjičkog kluba Pleternica i Grada Pleternice održan je 11. Međunarodni konjički turnir Pleternica 2017. u vožnji zaprega i Prvenstvo Hrvatske za jednoprege i dvoprege. Svoje umijeće i spretnost kroz tri dana natjecanja prikazalo je 30 natjecatelja iz Rumunjske, Slovenije, Mađarske, SAD, Srbije i Hrvatske. Ove godine po prvi put turnir je na razini CAI turnira s „tri zvjezdice“, oznakom koju mu je službeno dodijelila Svjetska konjička organizacija, a prvi puta uvedena je i kategorija ponija.

Pobjednik trodnevnog Međunarodnog konjičkog turnira u Pleternici je Rumunj Eduard Bartha dok je u natjecanju za Prvenstvo Hrvatske najbolji bio Antun Živić.

Natjecateljima i posjetiteljima se obratio i tajnik hrvatskog konjičkog saveza Željko Gagro.

- Osobita mi je čast i zadovoljstvo još jednom vas pozdraviti ispred Hrvatskog konjičkog saveza i u svoje osobno ime. Ovo je međunarodni turnir u kojem se istovremeno održava i prvenstvo Hrvatske u vožnji zaprega, rezultat je ogromnog entuzijazma i napora organizatora na čemu vam iskreno čestitam i zahvaljujem. Pleternica je već duže vrijeme uz ostale gradove i mjesta u Slavoniji motor pokretač zaprežnog sporta u Hrvatskoj. Slavonija pažljivo njeguje kulturno naslijeđe u koje svakako spada uzgoj konja kao i konjarstvo općenito pa čak i kada baviti se konjima nije bio simbol prestiža nego naslijeđe i bogatstvo u srcu Slavonaca. Danas ovdje u Pleternici upravo zato imamo ovaj za HKS izrazito važan turnir kao spoj tradicije, kulturne baštine i modernog sporta. Ovo je natjecanje bez obzira na postignut rezultat nagrada za sve napore koje su uložili kako bi se danas ovdje natjecali. Baviti se konjima, a naročito sportom nije lako, to znam iz tridesetogodišnje sportske karijere doduše u preponskom jahanju, stoga želim čestitati svakom natjecatelju i svima vam želim da postignete svoj najbolji rezultat – istaknuo je Gagro. 

Gradonačelnica Antonija Jozić je također pozdravila sve prisutne. - Punih devet godina Pleternica je ponosni domaćin ovoga turnira, ja ovom prilikom svim natjecateljima koji su odabrali Hrvatsku i odabrali Pleternicu za natjecanje želim srdačnu dobrodošlicu, želim vam puno uspjeha danas, neka najbolji pobjedi. Vama posjetiteljima koji ste se odlučili unatoč ovoj velikoj vrućini doći i podržati naše natjecatelje isto tako ugodan i lijep provod – poručila je Jozić.

Prigodnim riječima turnir je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. - Poštovani gosti i natjecatelji, dobro došli u najljepšu županiju u Hrvatskoj i najljepši dio možemo slobodno reći ovog dijela Europe. Dobro došli u grad Pleternicu na danas ovaj predivan dan, Dan državnosti ali isto tako bogom odabran što nas sunce grije upravo onako kako i treba biti, slavonsko, vrijeme žetve, vrijeme kada Slavonac izlazi i na svoja polja i vrijeme kada pokazuje ono najljepše što ima. Jedno od najvećih ljepota upravo su konji, konji lipicanci gdje se pravi Slavonac upravo ponosi svojom kulturom i tradicijom, a danas vi natjecatelji upravo ste ovdje u Slavoniji kako bi zajedno prikazali i vi svoju dobrotu i ljepotu što imate i natjecali se. Stoga čestitam vama što ste danas ovdje došli, što ste proveli nekoliko dana u Pleternici,u našoj predivnoj Požeško-slavonskoj županiji, čestitam gradu Pleternici i organizatorima, direktoru koji devet godina za redom ovakav međunarodni turnir organizira. Želim svima vama ovdje puno uspjeha, da vi i vaši ljubimci postignete što bolje rezultate, da se nitko ne povrijedi, i da nitko ne bude uvrijeđen jer vi se svi znate i znate da onaj tko pobjedi bit će čašćen od vas samih. Želim da se i vi vratite svojim kućama puni dojmova lijepe županije i grada Pleternice i da već od sutra kažete želimo doći ponovno – rekao je župan Tomašević.

Trećeg dana turnira vozači su morali pokazati koliko su spretni prolazeći između čunjeva no, za ukupnu pobjedu važni su bili i rezultati prethodna dva dana kada su na rasporedu bili dresura i maraton. Kao što smo već napisali, rumunjski natjecatelj Eduard Bartha je bio najuspješniji a slijedili su ga na drugom mjestu Mađar Istvan Szecsi i Slovenac Klemen Turk. Prvenstvo Hrvatske osvojio je Antun Živić koji je vozio za Državnu ergelu Đakovo, drugi je bio Danko Drobnjak također iz Đakova, a treći Antun Medvidović član Zaprežnog kluba Slavonac iz Slavonskog Broda.

Turnir je imao i prateće sadržaje pa je održan sajam udruga, lovci su kuhali čobanac, a djeca su mogla besplatno jahati na ponijima. Po prvi puta proglašeni su i pobjednici natječaja za najljepšu okućnicu u pleterničkom kraju. Valentina Vukić iz Kuzmice dobila je priznanje za okućnicu s najljepšom porukom, obitelj Marić braće Vida i Ilije iz Pleternice dobila je priznanje za okućnicu s najljepšom pričom dok je ukupni pobjednik okućnica obitelji Marka Mikića iz Pleternice.

Tekst/foto: T. Protić