Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 15:06

Kempfovci na sportskim igrama za učenike s teškoćama u razvoju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROJEKT OŠ JULIJA KEMPFA I OŠ VLADIMIR NAZOR, ĐAKOVO „SPORT NAS SPAJA“ -

ĐAKOVO - Učenici posebnih odjela i odgojno – obrazovnih skupina OŠ Julija Kempfa, zajedno sa svojim učiteljicama, roditeljima, pomoćnicima, stručnim suradnicima i ravnateljicom, posjetili su OŠ Vladimir Nazor, gdje su realizirali zajednički projekt „Sport nas spaja – sportske igre za učenike s teškoćama u razvoju”.

Projekt je održan u okviru Nazorovog tjedna, a nastao je na temelju ideje o ostvarenju suradnje dviju slavonskih osnovnih škola koje u svojem ustrojstvu imaju posebne odjele i odgojno – obrazovne skupine.

Osnovni cilj projekta bio je uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u za njih osmišljene i organizirane sportske igre pri kojima su učenici dobili priliku razvijati motorička znanja, dostignuća i sposobnosti. Važna komponenta cilja također je bila razvoj socijalnih vještina kroz upoznavanje i sklapanje prijateljstava.

U sportske i tjelovježbene aktivnosti bili su uključeni gotovo svi učenici s intelektualnim teškoćama obje škole te se na taj način pridonijelo poticanju njihovog višestranog psihosomatskog razvoja, razvijanju zdravstvene kulture kod učenika u svrhu očuvanja i unapređenja njihovog zdravlja, kao i razvoju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti.

Učenici koji su se natjecali u sportskim disciplinama kuglanje, pikado, karike na marike, trčanje, bacanje vorteksa u dalj, poligon – štafetna igra, njih preko 60, poštovali su sportska pravila, surađivali su u timskom duhu, njegovali prijateljske odnose te sportsko ponašanje. Za svaku disciplinu proglašena su po prva tri mjesta i dodijeljene zlatna, srebrna i brončana medalja, no kako je samo sudjelovanje bilo važnije od pobjede, svi su se učenici na kraju okitili medaljama.

- Uspostavljeni su suradnički odnosi s OŠ Vladimir Nazor, Đakovo pri čemu je posebno vrijedna razmjena iskustava kako među učenicima, tako i među roditeljima učenika i svim zaposlenicima škola koji su se susreli. Međusobna suradnja zapečaćena je njegovanjem zajedništva kroz igru i druženje.

Nakon sportskih igara, pogledali smo svečanu priredbu povodom dana OŠ Vladimir Nazor. Radujemo se nastavku suradnje te sljedećem susretu s dragim gostima, sada već našim prijateljima – istaknula je Kornelija Sabljak, ravnateljica škole OŠ Julija Kempfa.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika