Nedjelja, 18 Lipanj 2017 18:22

Šokačko se kolo vije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

7. SMOTRA FOLKLORA KAPTOLAČKOG KUD-a JOZO ČAKALIĆ -

KAPTOL – Kulturno-umjetničko društvo „Ivo Čakalić“ iz Kaptola po sedmi puta je organiziralo tradicionalnu smotru folklora „Šokačko se kolo vije“ koja je okupila više od 150 sudionika iz svih krajeva Slavonije, te susjedne Mađarske u Sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca. Prije početka priredbe svi sudionici su na otvorenom prostoru ispred dvorane zaigrali Taraban uz pratnju brojnih tamburaša, a tako je bilo i u dvorani nakon završetka službenog programa.

Smotru je u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Požege Ferdinanda Trohe i predsjednika Općinskog vijeća općine Kaptol Damira Poljanca prigodnim riječima otvorio Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol koji se zahvalio KUD-u na očuvanju i njegovanju tradicije i običaja.

Uz domaćine folkloraše „Ive Čakalića“ i njihovu dječju skupinu u programu smotre nastupili su KUD Zrinski-Frankopan iz Slavonskog broda, KUD Slavonija iz Gornjih Andrijevaca, KUD Berda iz Brestovca s kojim Kaptolčani duže vremena dobro surađuju, te gosti iz susjedne Mađarske folkloraši iz općine Buzsak. Mađari su izveli zanimljivu koreografiju izvornih pjesama i plesova u izvornim nošnjama, te svirali na zanimljivim žičanim instrumentima.

Kum kaptolačkog KUD-a, Jozo Čakalić iz Zagreba, koji je porijeklom iz ovoga kraja, uručio je zahvalnice sudionicima smotre, te kao zaposlenik Zagrebačke banke najavio potporu domaćinima za organizaciju osme smotre iduće godine.