Nedjelja, 18 Lipanj 2017 12:23

Pehare za najbolji fiš odnijeli gostujući fišmajstori iz Beravaca, Kopanice i Osijeka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TRADICIONALNA 11. FIŠIJADA U PLETERNICI KRAJ ORLJAVE 
POBJEDNICI JOSIP ANTOLOVIĆ IZ BERAVACA, IVAN SEVER I VELIKE KOPANICE I DAVOR TOMIĆ IZ OSIJEKA -

PLETERNICA - Ovogodišnja 11. po redu, sada već tradicionalna Fišijada u Pleternici koja se održava na parkiralištu Sportskog centra kraj Rijeke Orljave privukla je 44 majstora poznate delicije, ribljeg paprikaša, popularnog fiša iz cijele Slavonije i Baranje. Posebni gosti bile su ekipe, kulturno umjetničkog društva iz Kemlje u Mađarskoj i ekipa dragovoljaca i veterana iz grada Vukovara. Fišijadu organizira Udruga plerernički čoraci uz pokroviteljstvo grada Pleternice. Uz malo vjetra koji je raspirivao vatru svi fiš majstori su bili uspješni, kao je istakao i predsjednik ocjenjivačkog suda Zdenko Došen. Odmah se primjećuje nekoliko stilova pripremanja fiš paprikaša, kaže Došen, no svi su ove godine bili vrhunski, razlika je samo za po jedan bod, zapravo u nijansama. Kad je mislio na razne stilove, moram i ja kao autor ovih redaka, koji sam u dugogodišnjoj novinarskoj praksi iza sebe ostavio stotine fišijada, da se razlikuju, baranjski fiševi, već od onih osječkih i dravskih, pa do onih fiševa savskih majstora. Oni od sjevera su malo gušći, po boji jači, po ljutini još jači, pa preko Drave, do onih manje ljućih sa Save. No i dalje upravo ta različitost meni u fišu i daje jednu draž.

Ove godine najuspješniji kuhari ribljeg paprikaša, koji su odnijeli pehare iz Pleternice su gostujući fišmajstori. Najbolji fiš skuhao je Josip Antolović iz Beravaca, drugi, za samo bod manje je fiš Ivana Severa iz Velike Kopanice, poznatog majstora s niza fiišijada, a treće mjesto osvojio je Davor Tomić iz Osijeka, predsjednik osječke Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje. Sve vrsni fišmajstori koji su pobjede odnosili na fišijadama diljem Slavonije i Baranje. Pehare pšobjednicima je uručila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.
- Teško mi je nabrojiti fišijadu gdje nisam bio i osvojio neko od mjesta na postolju, no u dobrom fišu nema puno velikih tajni. Svi znamo da je paprika jedna od ključnih tajni dobrog fiša, no ja na natjecanje nosim i svoju vodu iz Beravaca. Važna je i dobra vatra, pa ja ponesem i svoja drva, a ribu dobijemo svi istu na natjecanju. Dalje je sve u ljubavi prema kuhanju i naravno iskustvu koje sam stekao u dugogodišnjem kuhanju i natjecanjima – rekao je pobjednik Josip Antolović, no ipak nam ni uz dodatno pitanje nije želio otkriti tajnu odakle nabavlja ljutu crvenu papriku, samo da nije iz Hrvatske. Ostaje jedino da nagađamo da li je Vojvođanska ili Mađarska.
Nakon fišijade zadnje tri godine grad Pleternica organizira i sportske igre u kojima se natječu Mjesni odbori s područja Pleternice. Natjecali se 12 ekipa, MO Pleternice, Gradca, Zarilca, Ašikovaca, Kuzmice, Viškovaca, Požeške Koprivnice, Sulkovaca, Trapara, Požeških Sesveta,

Ratkovice i gostujuća ekipa veterana i dragovoljaca iz Vukovara koji su bili gosti pleterničkog UDVDR-a. Natjecali su se u šest disciplina, od nošenja loptice u konobarskoj tacni između čunjeva, vožnje u tačkama, nošenja jajeta u žlicama, pokušaju uništavanja balona na stražnjici protivnika, jašenje na metli i prenošenje rola toalet papira bez ruku, te vodene jabuke.