Četvrtak, 15 Lipanj 2017 09:14

Promovirana monografija 25 godina Cvjetića glazbe u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZA VELIKI JUBILEJ PLETERNIČKOG FESTIVALA UKORIČENA I KNJIGA -

PLETERNICA – Ove godine jedan mali dječji festival, započet u dvorištu na kraju školske godine, koji je pokrenula grupa djece, doživio je i svoju 25. godišnjicu. Dakako sada sa puno većom i značajnijom produkcijom, no i dalje i nakon 25 godina ostao je jedini Dječji tamburaški festival u Hrvatskoj. Kako je upravo prošlog tjedna uspješno održan u dvije večeri i taj jubilarni festival, organizatori, Glazbeno društvo Cvjetići glazbe pripremilo je i monografiju uz 25. godišnjicu. Promocija je održana u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici uz kulturno umjetnički program, a o samoj monografiji govorila je autorica, prof. dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček, jedna od petero djece koja je festival i započela, dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica društvenog odjela požeško-slavonske županije „O Cvjetićima iz književno-kulturološkog pera“, i prof. Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja u Požegi „O Cvjetićima iz muzejskog pera“. Recenziju za monografiju napisala je dr. sc. Mirjana Horvat pod naslovom „O Cvjetićima iz pera povijesti glazbe“.

IMG 0696O samim početcima govorio je i ravnatelj pleterničke knjižnice Franjo Novak koji je bio svjedokom događanja oko Cvjetića glazbe, tada djeca koja su sve započela, Marina Lucić, danas udana Mogušar, Mario Erjavac, Monika Kukuruzović, Goran Kovačević i Katarina Aladrović, danas udana Aladrović Slovaček. U međuvremenu su svi odrasli, no uvijek su se kretali oko Cvjetića glazbe, nekima je to ostala trajna ljubav, neki su ostali u organizaciji, danas tog ozbiljnog, pa i festivala koji traje dvije večeri. No najviše od svih, koja nije dozvolila da prestane ili nestane je Katarina Aladrović Slovaček, predsjednica Glazbenog društva Cvjetići glazbe, društva koje se zadnjih dvadesetak godina brine o organizaciji i provedbi festivala. - Mislim da smo mi svoje zaokružili.

Ovih 25 godina koliko smo svi mi u ovom festivalu sasvim je dovoljno. Bilo nam je ljepše kada smo bili mladi. Sada sve ovo prenosimo na svoju djecu. Vjerujem da će se sada naći jedna mlađa ekipa koja će sve ovo nastaviti, a mi ćemo svima njima biti jedna velika podrška. U svemu ovome ima jako puno prostora da se napravi još i više. Ovo što sam rekla da smo mi svoje napravili, ne znači da mi odlazimo. U sve želimo uključiti mlađe jer oni mogu dati svoju novu notu, oni mogu uvesti možda nešto novo čega se mi nismo sjetili. Zapravo mislim da oni mogu obogatiti ovaj festival. Kroz ove je godine prošlo više od 800 izvođača, a možemo izdvojiti Marka Špehara koji je nastupao na ovom festivalu koji je operni pjevač u Beču, Marija Zeko je danas pjevačica podravskih pjesama, Ana Jukić Baketarić poznata je pjevačica koja je nastupala na nekoliko festivala, pa i na Zlatnim žicama Slavonije. Nastupali su i dečki iz Posegane, Arteškog bunara koji su ovdje pjevali i brojni drugi – navela je samo neke Katarina kojima su možda Cvjetići glazbe odredili buduću karijeru. Danas se sve više u festival uključuju kadrovi Glazbene škole, odjela iz Pleternice, koji tom festivalu daju i stručnu notu, stoga svi misle da je ovom festivalu budućnost osigurana, a da će se razviti i u još veći festival, no uvijek će ostati Dječji tamburaški festival.

 

IMG 0708

Čestitajući prvih 25 godina poželjela je još 25 i mnogo više i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je velika podrška festivalu, no i ponosna što Pleternica ima jedinstveni dječji tamburaški festival u Hrvatskoj. – Njegovo bogatstvo nisu samo pjesme koje su nastale uz ovaj festival, nego tradicija koju smo stvorili, a još više sva ona djeca, oko 800 koji su kroz svih ovih 25 godina prošli kroz Cvjetiće glazbe i uspješno nastupili. Neki od njih danas imaju djecu koja već pjevaju na našim Cvjetićima glazbe. To je bogatstvo našeg grada, a ponosni smo što smo jedini i prvi. Grad će i dalje podržavati razvoj festivala i već od slijedeće godine ponovno ćemo vratiti i autorsku večer na našu pozornicu, uključiti sve mlade nade tamburaške glazbe. Ja to želim, ovaj grad to zaslužuje, a onome prvi, jedini, moramo dodati i najbolji – rekla je gradonačelnica Jozić zahvaljujući svim prijateljima koji su pokrenuli festival prije četvrt stoljeća.

Nekoliko skladbi izveli su tamburaši Zlatne doline, ovogodišnja pobjednica Lana Bobek otpjevala je pjesmu „Ti si želja mog života“, više godišnja pobjednica Ana Jukić Baketarić otpjevala je svoju uspješnicu „Mahovina“, a ove godine natjecala se i njena kćerka Lana po prvi puta. Pobjednik Stjepan Cvitić otpjevao je „Šokadije malo ostalo“. Prikazan je dokumentarni film o 25. godina Cvjetića glazbe, u holu su se mogli razgledavati albumi sa fotografijama nastalim od samih početaka pa do danas.