Subota, 10 Lipanj 2017 22:23

Najcvjetić pleterničkih „Cvjetića glazbe“ Marta Morvaj a pobjednica Lana Bobek

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

25. DJEČJI TAMBURAŠKI FESTIVAL „CVJETIĆI GLAZBE“ PLETERNICA – 2017. -

PLETERNICA – Prva večer jubilarnog 25. Dječjeg tamburaškog festivala „Cvjetići glazbe“ Pleternica 2017. godine, donijelo je 10 izvođača starosti od 5 do 12 godina koji su uz pratnju Tamburaškog sastava Zlatna dolina izveli poznate tamburaške skladbe.

- Dječji tamburaški festival „Cvjetići glazbe“ slavi ove godine 25. rođendan. Sve je počelo prije 25. godina kada se grupa djece dosjetila kroz dječju igru napraviti festival, njihovu inicijativu prihvatili su odrasli i tako su nastali „Cvjetići glazbe“, koji su još uvijek jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj, koji je narastao na dvije večeri. Prvu večer natječu se djeca od 5 do 12 godina u najboljoj interpretaciji tamburaških skladbi, a druge večeri oni malo stariji, od 12 do 18 godina. Povodom jubileja pripremili smo i Monografiju 25 godina Dječjeg tamburaškog festivala koja riječi i slikom prati sva događanja od davne 1992. godine kada je u šumarijskom dvorištu održan prvi dječji festival do ovoga iz 2017. godine. Prisjetiti ćemo se svih izvođača i sudionika festivala, svih pobjednika, voditelja, organizatora, sponzora i pokrovitelja 8i svih onih koji su bili dio Cvjetića glazbe. Na prezentaciji monografije bit će prikazan i film 25. godina Cvjetića glazbe, a izdali smo i nosač zvuka s najslušanijim autorskim skladbama od 2002. godine – istakla je inicijator i jedna od pokretača festivala još kao dijete, a danas prof. dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček, popularna KAS. Interesantno je da je nekoliko djece koja su nastupala na ovogodišnjem festivalu djeca nekadašnjih pjevača i tamburaša, koji su kao djeca počinjala svoje prve glazbene korake na Cvjetićima glazbe, a mnogi od njih i nastavili s glazbenim karijerama. Tako su nastupili Lana Baketarić kojoj je majka Ana Jukić, danas udana Baketarić krenula na cvjetićima a još uvijek pjeva na festivalima, te Stjepan Cvitić, sin primaša Marka Cvitića iz TS Zlatna dolina koji je pratio sve izvođače.

Nakon izvođenja svih skladbi malih pjevačica i pjevača, koje je veliki broj posjetitelja pratio snažnim pljeskom, ocjenjivačka komisija odredila je i ovogodišnje pobjednike. Prvo mjesto pripalo je Lani Bobek iz Trapara koja je otpjevala „Ti si želja mog života“, a za nagradu dobila trampolin sponzora tvrtke Tofrado Pleternica. Drugo mjesto osvojio je Stjepan Cvitić iz Golobrdaca s pjesmom „Šokadije malo ostalo“, a treće mjesto i ujedno posebnu nagradu i titulu Najcvjetića festivala, osvojila je Marta Morvaj iz Požege koja je otpjevala pjesmu „Lolo moja bećarino“. Nagrade su im uručili dogradonačelnik Pleternice Domagoj Katić, direktorica festivala Katarina Aladrović Slovaček, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i direktor tvrtke Tofrado Drago Lucić.

Povodom 25. godina festivala raspisan je literarni i likovni natječaj, s temom Lipanj u Pleternici pa su autori najboljih radova, učenici pleterničke OŠ fra Kaje Adžića i pleterničkog Dječjeg vrtića Tratinčica nagrađeni vrijednim nagradama. Za literarni rad Vanesa Šarić 4.a i mentorica Ankica Kukuruzović, Luka Markanjević 4. razred i mentorica Marina Bošnjak Mandić, Ante Jakovljević 4. razred i mentorica Dragica Miletić, te Valentina Sesar 4. a i mentorica Anica Kukuruzović. Za najbolji likovni rad Vanesa Arić 4. a i mentorica Anica Kukuruzović, Fran Marković 1. razred i mentorica Marina Anić, Lea Vidaković 2. a i mentorica Jasna Kajtar, Lana Odak „Krijesnice“ i odgojiteljica Zdenka Kovačević, Emanuel Lazarić „Pčelice“ i odgojiteljica Željka Perić te Petar Aračić „Leptirići“ i odgojiteljica Nikolina Hačka.

Tekst/foto: Vladimir Protić