Četvrtak, 01 Lipanj 2017 13:50

Iskustva s Malte prenijeti i uvesti predmet Domaćinstva u nastavu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA OSNOVNA ŠKOLA ANTUNA KANIŽLIĆA U PROJEKTU ERASMUS+ PROGRAMA -

POŽEGA – Vlastitim snagama i znanjem učitelja i nastavnika OŠ Antuna Kanižlića iz Požege sudjelovala je u izradi međunarodnog projekta u okviru Erasmus+ programa, pod nazivom „Učenje za život – prijenos znanja, vještina i kompetencije“. Već nekoliko godina, kaže ravnateljica škole Marija Samardžija, pokušavaju kod ministarstva dobiti odobrenje za uvođenje informatike, bar kao vannastavnog predmeta, no nisu uspjeli dobiti odobrenje. Stoga su pokrenuli projekt na natječaj Agencije za mobilnost i programe EU koji je trajao protekle i ove godine, gdje su na inozemnim iskustvima i praksi napravili temelje za usvajanje predmeta Domaćinstvo i Poduzetništvo u školu. Škola je dala punu potporu projektu i pripremila jednu učionicu za izvođenje nastave novih predmeta, a preko ministarstva će tražiti i uvođenje predmeta Domaćinstva i poduzetništva kao vannastavni predmet, te očekuju više razmijevanja ovaj puta.

- Projekt je vrijedan 6.900 eura, a cilj je bio steći iskustva praktičnog rada koja ćemo uklopiti u suvremeni kurikul izvannastavnih aktivnosti. Škola partner nam je bila St. Ignatius College na Malti, u kojoj smo prošle godine boravili nas pet nastavnika, a na osnovu njihovog iskustva organizirali šest radionica u našoj školi, održali predavanja nastavničkom vijeću, razrednim aktivima i izradili katalog radionica. Pokrenuli smo opremanje prostora za izvođenje nastave, gdje ćemo pokušati uvesti izvannastavnu aktivnost iz predmeta Domaćinstvo i poduzetništvo slijedeće školske godine – istakla je voditeljica projekta, Renata Marinić, nastavnik Tehničkog odgoja.

Školi sada predstoji opremanje učionice, koja treba od kuhinje, šivaćeg stroja, do ostalih nastavnih sredstava i opreme potrebne za nastavu domaćinstva, koju će škola pokušati opremiti vlastitim sredstvima i sredstvima sponzora. Danas u Europi, posebno u onim zemljama koje su postigli veliki industrijski napredak, osjetila se velika praznina u znanju učenika u realnom životu, te su unazad nekoliko godina počeli vraćati jedan oblik nastave iz domaćinstva, poduzetništva, obučavanje za svakodnevni život. Upravo na tim iskustvima stečenim na Malti požeška škola Antuna Kanižlića bit će pionir u uvođenju ove vrste nastave, jer hrvatski kurikulum i reforme školstva još uvijek se negdje donose, no nikako da stignu u škole.

Tekst/foto: Vladimir Protić