Utorak, 30 Svibanj 2017 09:59

Za predsjednika ponovno izabran Željko Petrović a zamjenika Tomislav Stokić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA IZVJEŠTAJNA I IZBORNA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Na kraju ciklusa svih skupština DVD-a i Vatrogasnih zajednica grada Požege, Požeštine i Pakrac-Lipik održana je Redovna izvještajna i izborna skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije. VZ županije čine 56 DVD-a ustrojenih na teritorijalnom principu, pravilno raspoređenih na cijelom području Županije u kojoj sudjeluje oko 3.500 vatrogasaca. Nakon IMG 5130podnošenja izvješća o proteklom radu, te putem zanimljive video prezentacije i usporedbi gdje se u vatrogastvu nalazimo danas u odnosu na ostale županije Hrvatske članovi Skupštine su jednoglasno usvojili izvješća. Valja napomenuti da smo u odnosu na ostale bitno napredovali, te se po snazi, broju vatrogasaca, operative i tehnike sada nalazimo na 8. mjestu, dok smo po broju vozila i tehnike u odnosu na broj stanovnika skočili na čak treće mjesto u Hrvatskoj. To sve pokazuje dobar rad cijelog vatrogastva Županije, no taj uspjeh svakako moramo zahvaliti brojnim donacijama Tirola iz Austrije koji nam je u samo nekoliko godina s preko 50 donacija vozila i tehnike popravio opću sliku, ali i omogućio da danas vatrogasci Županije mogu odgovoriti na sve moguće ugroze od požara, elementarnih nepogoda i ostalih akcidenata. Uz osposobljenost koja prati ovu tehničku revoluciju, vatrogastvo Županije spremno je zaštiti ljudske živote i materijalna dobra, što je i pokazalo u prometnim nesrećama, požarima, poplavama, orkanskim olujama s kojima se gotovo svakodnevno vatrogasci suočavaju. Tako su samo prošle godine imali 780 intervencija od čega 128 požara.

Izborni dio Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije donio je novo Predsjedništvo od 13 članova, kojemu će na čelu i nadalje biti dosadašnji predsjednik Željko Petrović, a njegov zamjenik IMG 5137će biti Tomislav Stokić iz Lipika, najzaslužniji za uspostavu kontakta s Tirolom i dolazak brojnih donacija vatrogasne tehnike. Članovi predsjedništva su po jedan član iz svakog vatrogasnog centra, sjedišta općina i gradova. Izabrano je novo Zapovjedništvo VZŽ od 14 članova kojemu je na čelu i nadalje Josip Ugrin iz Brestovca a njegov zamjenik je Marko Ašenbrener iz Kutjeva. Pomoćnik zapovjednika za pakračko-lipički kraj je Ilija Turković. Izabran je i Savjet mladeži od 13 članova, na čijem čelu je Marko Ašenbrener a njegov zamjenik Damir Colosetti. Predsjednik zajednice i nadalje je Željko Petrović, zamjenik Tomislav Stokić, zapovjednik Josip Ugrin, zamjenik Marko Ašenbrener, pomoćnik zapovjednika za pakračko-lipički kraj Ilija Turković ml. Funkciju pročelnika VZŽ obavljat će i nadalje Željko Petrović.

U svečanom dijelu uručena su priznanja i statue vatrogasca za dugogodišnju suradnju i doprinos razvoju vatrogastva koja su dobili Davor Zakšek, David Stojaković, Ilija Turković st., Dragan Tus-Sedlar, Zdenko Šipec, Stjepan Marković, Zvonko Jurić, Franjo Krenek, Branko Stanković, Franjo Zvekić, Goran Vidaković, Dražen Pavić, Tomislav Cerovac, Tatjana Šuvak, Predrag Sandrini i IMG 5154Franjo Rehak. Najveće priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice, Povelju Mirko Kolarić Ivan Smojver iz Kutjeva. Od vatrogastva se oprostio dugogodišnji vatrogasac, preko 60 godina u vatrogastvu i dugogodišnji dužnosnik i predsjednik VZŽ Stjepan Pavliček sa današnjih 82 godine života te zaželio samo nastavak razvoja vatrogastva, a sve pozvao na zajedništvo u vatrogastvu. Počasni predsjednik HVZ Teodor Fricki, veliki prijatelj požeškog vatrogastva, pozdravio je skup u ime svih predsjednika VZŽ od Siska do Slav. Broda koji su nazočili skupštini, a skup su pozdravili i Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika HVZ, Željko Sutlar, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika odjela za vatrogastvo DUSZ i Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarsku djelatnost.

- Požeško-slavonska županija je zadovoljna s vatrogastvom na području županije, koje je dobro organizirano, osposobljeno a sada i opremljeno. Zadovoljni smo suradnjom županije i vatrogastva u cjelini, a ova županija će unatoč malim fiskalnim kapacitetima uvijek ispuniti sve svoje obveze, pa i IMG 5151više dati za svoje vatrogastvo prema potrebi. Ova dobra opremljenost koju smo postigli uz pomoć naših prijatelja iz Tirola sada treba pratiti i dobra osobna opremljenost vatrogasaca osobnom opremom i briga za svakog čovjeka – istakao je zamjenik župana Jakopović, dobro upoznat sa situacijom, koji je najavio kako se već kreće sa projektima izgradnje novog Vatrogasnog doma u Čaglinu i dogradnji Vatrogasnog doma i spremišta u Jakšiću koristeći sredstva EU fondova. Na taj način trebaju se koristiti sredstva i za ostala DVD na poboljšanju infrastrukture.

Tekst/foto: Vladimir Protić