Subota, 20 Svibanj 2017 13:33

Vatrogasci Požeštine pokazali brzo i efikasno djelovanje u požarima i prometnim nesrećama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZDRUŽENA POKAZNA VATROGASNA VJEŽBA SNAGA U VATROGASNOJ ZAJEDNICI POŽEŠTINE -

POŽEGA – Zvuk sirena nekoliko vatrogasnih vozila nakon zvuka eksplozije na zgradi nekadašnjeg autobusnog kolodvora, za sve je odmah značio da se nešto dogodilo, da je netko stradao. Ovaj puta bila je to na sreću Združena pokazna vježba svih vatrogasnih snaga koje djeluju na području VZ Požeštine i VZ grada Požega. Ubrzo smo na tom području vidjeli demonstraciju svih vatrogasnih snaga s desetak vatrogasnih vozila, 80-tak vatrogasaca, te djelovanje i ostalih žurnih službi, od Hitne medicinske pomoći do DUSZ.

U ovu vježbu uključeno je sedam središnjih vatrogasnih društava koji pripadaju pod zapovjedništvo VZ Požeštine i dva vatrogasna društva pod zapovjedništvo VZ grad Požega, od kojih je jedna i Javna vatrogasna postrojba grada Požega. Uz ostale hitne službe građani, ali i vatrogasno rukovodstvo mogli su se uvjeriti da su operativni vatrogasci sa svojom tehnikom u potpunosti spremni odgovoriti u slučaju požara ili bilo koje druge ugroze ljudskih života i materijalnih sredstava – istakao je Josip Ugrin, Zapovjednik VZ Požeško-slavonske županije koji je na megafon svim posjetiteljima tumačio pojedine segmente pokazne vježbe.

su se mogli uvjeriti Na lokaciji bivšeg autobusnog kolodvora prikazana je pokazna vatrogasna vježba u koju su bile uključene i sve druge žurne službe gdje su se građani mogli uvjeriti da su pripadnici operativnih snaga Vatrogasne zajednice Požeštine i grada Požege spremni odgovoriti na sve potrebe u slučaju bilo koje ugroze.

Cijela vježba odvijala se u pet segmenata, od kojih smo vidjeli spašavanje ljudi s krova zgrade vatrogasnim ljestvama, koji su bili odsječeni požarom, vanjska navala na požar s vatrogasnom tehnikom nekoliko navalnih vatrogasnih vozila, unutarnja navala na požar u kojemu vatrogasci ulaze prema požaru kroz objekt i koriste izolacione aparate i svu potrebnu osobnu zaštitnu opremu za takvo vrlo efikasno gašenje požara u mjestu njegovog nastanka. Ozlijeđene osobe odmah su preuzimali djelatnici Hitne medicinske službe i obrađivali pružanjem prve medicinske pomoći ili transportirali u bolnicu. Prikazano je i spašavanje većeg broja neozlijeđenih osoba skakanjem sa objekta na zračne jastuke, ali i spašavanje ozlijeđenih u prometnoj nesreći i zapaljenog vozila. Vježba je za cilj imala prikazati dobro vođenje akcije zaštite i spašavanja vatrogasnog zapovjedništva, združeno djelovanje ljudstva i tehnike u brzom i efikasnom djelovanju, spremnost opreme s kojom se raspolaže, te djelovanje u nekoliko istovremenih ugroza koje traži odličnu koordinaciju zapovjednih i operativnih snaga.

- Unazad nekoliko godina dobili veliki broj vatrogasnih vozila, opreme i tehnike u donaciji Vlade pokrajine Tirola u Austiji. Kroz ovu vježbu nam je cilj da građanima pokažemo čime to sve vatrogasci raspolažu, s kojom opremom i tehnikom. Ova vježba je pokazala da građani mogu biti sigurni u slučaju svih neželjenih ugroza njihovih života i materijalnih sredstava - kazao je Zdenko Mautner, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Požege.

UZ operativne snage i tehniku JVP grada Požege i DVD Požege koji su prvi intervenirali na prikazanu nesreću i požar, ubrzo u vremenskim intervalima njihovog dolaska, u vježbu su se uključivale snage i tehnika DVD Pleternica, DVD Jakšić, DVD Kaptol, DVD Brestovac, DVD Velika, DVD Kutjevo i DVD Čaglin.

- Provedbom vježbe pokazano je i zajedništvo vatrogasaca, u kojoj smo vidjeli sve svoje prednosti ali i mane iz kojih trebamo izvući pouku i ispraviti pogreške – rekao je Josip Svoboda, zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeštine.

Nakon završetka pokazne vježbe izvršena je smotra svih vatrogasnih snaga angažiranih u vježbi a prijavak o vježbi požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću podnio je zapovjednik VZ Županije Josip Ugrin.

Foto: Vanja Protić