Srijeda, 17 Svibanj 2017 09:34

„Sat istine“ o Domovinskom ratu na povijesnoj lokaciji Kuzma iznad Brestovca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDVDR POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE NASTAVLJA S CIKLUSIMA EDUKACIJE OSMOŠKOLACA O DOMOVINSKOM RATU -

BRESTOVAC – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije nastavlja s novim ciklusima edukacije osmoškolaca o Domovinskom ratu na ovim prostorima. Udruga je ovaj tip edukacije na terenu, na povijesnim lokacijama iz Domovinskog rata pokrenula prije desetak godina, pod nazivom „Sat istine“ za sve učenike 8. razreda osnovnih škola u Požegi, kasnije i za učenike ostalih škola na području Požeško-slavonske županije, te srednjih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija. Program kao vrlo uspješan odobrila su Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo branitelja te pomogli u sufinanciranju uz Požeško-slavonsku županiju.

Na povijesnoj lokaciji u Šumarijskoj kući Kuzma, u šumama Požeške gore, nekoliko kilometara iznad Brestovca, gdje su bili smješteni prvi dragovoljci Hrvatske vojske, koji su s tog mjesta odlazili na ratišta širom lijepe naše, dva razreda osmaša OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca poslušala su predavanje Sat istine uz video i audio prezentaciju, te originalni film snimljen u akcijama 1991. godine. Predavanje je organizirano uz pomoć UDVDR ogranka Brestovac, a vodio ga je umirovljeni bojnik Mario Kalan.

Uvod u predavanje i pozdrave učenicima izrekli su predsjednik UDVDR-a umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, načelnik općine Zdravko Mandić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je istakao kako se u to vrijeme borilo protiv agresora za slobodu i nezavisnost Hrvatske. – Domovinski rat je počeo na našem području, u Pakracu, prvi grad koji je oslobođen je na našem području, grad Lipik, prve velike operacije oslobađanja područja Zapadne Slavonije počele su i oslobođene su na našem području. Za to su mnogi naši prijatelji dali živote, stotine njih, na stotine je ranjeno i ostalo invalidi. Danas imamo slobodnu, modernu i prosperitetnu državu, ali mladi nam odlaze. Stoga vas pozivam, učite, završite škole, obrazujte se, usavršavajte, ali vratite se u ovu našu najljepšu županiju, ovdje pokrenite svoje radno mjesto sami, pokrenite svoje gospodarstvo, budite hrabri mladi ljudi, ovdje osnujte svoju obitelj – pozvao je župan Tomašević, umirovljeni general, dragovoljac i sudionik svih događanja u Domovinskom ratu na ovim prostorima.

Kako brestovački ogranak UDVDR priprema izdavanje knjige o vremenima iz 1991. godine i prvim danima organizacije satnije i kasnije brigade, župan Tomašević poklonio im je prijenosno računalo da mogu pripremiti knjigu. Za sve učenike je pod nadstrešnicama šumarske kuće bio priređen i topli obrok u prirodi, naravno pravi vojnički grah, na kojemu su othranjene brojne generacije vojnika, ratnika, a i danas je najcjenjenije jelo brojnih manifestacija u prirodi.

Tekst/foto: Vladimir Protić