Nedjelja, 14 Svibanj 2017 12:00

Pratelske posezeni posjetilo pet društava s kulturnim programom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČEŠKA BESEDA KAPTOL ORGANIZIRALA SUSRETE I PRIJATELJSKO DRUŽENJE

KAPTOL – Češka beseda Kaptol osnovana je 1923. godine i okuplja pripadnike češkog porijekla, ali i ostale građane s područja općine Kaptol. Beseda djeluje na kulturnom, prosvjetnom, humanom, zabavnom i gospodarskom području, njeguje češki jezik, pismo i običaje iz domovine. Beseda promiče razvijanje prijateljske suradnje između građana RH i matične zemlje Češke.
Dom češke besede sagrađen je u Kaptolu 1931. godine, a danas je to uređeni multifunkcijski dom. Prvotno je uz društvene sadržaje služio i kao škola, jer Škola češkog jezika u Kaptolu djeluje od 1924. godine. Danas se češki jezik kao fakultativni predmet uči u OŠ Vilima Korajcau Kaptolu.
Češki i moravski doseljenici počeli su dolaziti u Kaptol i okolicu u drugoj polovini 19. stoljeća, tako da su početkom 20. stoljeća činili polovinu stanovnika Kaptola. Česi su se doseljavali iz Sudeta (Kdyne v Klatov), a Moravci iz Bistrica. Većina njih su bili zanatlije, ali su kupovali i zemlju pa se bavili i zemljoradnjom, točnije proizvodnjom krumpira po kome je Kaptol i danas poznat.
Kao vrlo aktivno društvo na području općine Kaptol, Češka beseda organizirala je ovog vikenda manifestaciju Pratelske posezeni - Prijateljsko druženje na kojemu su ugostili nekoliko prijateljskih društava u Vatrogasnom domu u Kaptolu. U goste su im došli Češka beseda Jazvenik, Češka beseda Sisak, Češka beseda Lipovljani, Češka beseda Daruvar i prijateljski domaći KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice s pjesmama i plesovima iz Ramske doline. Sva društva su došla sa svojim pjevačkim i folklornim skupinama, te izvela po nekoliko točaka, pjesama na češkom jeziku, te prigodnih plesova iz Češke.Nastupili su i domaćini iz Kaptola, a za sve goste su priredili i svečanu večeru za nastavak druženja. Druženju je nazočio i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i njegov zamjenik Josip Soudek.