Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 14 Svibanj 2017 11:42

Obilježili 143. godinu postojanja i rada vatrogasaca u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE DVD POŽEGA -

POŽEGA - Požeški vatrogasci obilježili su Svečanom sjednicom Skupštine društva i kao najstarije vatrogasno društvo Požeštine, svoj 143. rođendan. Požeški vatrogasci osnovani 1874. godine su i jedno od starijih društava u Slavoniji, osnovani odmah nakon Nove Gradiške, Osijeka i Slav. Broda.
Društvo i danas ima veliki broj članova, ukupno 146, od kojih imaju i 19 vatrogaskinja.

Kako u gradu Požegi postoji i Javna vatrogasna postrojba koja se prva odaziva na sve intervencije, članovi DVD Požega izlaze na teren samo u potrebi većih požara, tako su prošle godine sudjelovali u gašenju 5 požara ali i na 30-tak tehničkih i ostalih intervencija, koje su sve veći zadaci u vatrogastvu. Članovi JVP grada Požega ujedno su i članovi DVD Požega, smješteni su u istoj zgradi, te se na brojnim aktivnostima nadopunjuju. U sastavu DVD Požega djeluje i Servis vatrogasnih aparata s dva zaposlenika, koji je na usluzi tvrtkama, ustanovama, vatrogasnim društvima i građanima.

Požeški vatrogasci posebno su aktivni u natjecateljskom i vježbovnom dijelu, imaju veliki broj djece i mladeži, budućih vatrogasaca, s kojima odlaze na brojna natjecanja. Tako bilježe sudjelovanje na Državnom natjecanju u Puli, te nekoliko regionalnih vatrogasnih natjecanja i Kupova, od Našica, Bodovaljaca,Vrbja, Magić Maloj, Marjancima. Pobratimili su se s DVD Topuskom te sudjeluju na međusobnim susretima, a dugi niz godina održavaju i susrete s vatrogascima DVD Slav. Brod.
Obilježavanje godišnjice osnutka uvijek su i prilike da se nagrade oni koji su najviše pridonijeli tom dugom radu društva, pa je Hrvatska vatrogasna zajednica za dugogodišnji operativni rad nagradila Vatrogasnom spomenicom vatrogasne veterane Tomislava Gomerčića, Tomislava Ivaniševića i Šimuna Miletića. Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije Vatrogasnom spomenicom za 40 godina rada Ivana Matijevića i Željka Rakića, te 30 godina rada Tomislava Gomerčića, Maria Legca i Juraja Radića. Vatrogasna zajednica Grada Požege Vatrogasnom spomenicom za 20 godina rada nagradila je Branku Hranić, Dalibora Hrunku, Maricu Klobučar, Josipa Krakera, Andriju Krmpotića, Ivana Peića i Marijana Podobnika, a za 10 godina rada Josipa Jurića, Marijana Krvarića, Antonia Lašaka, Daria Lašaka, Josipa Lašaka, Josipa Reifa, Miroslava Valentu i Sinišu Vlahovića.
Prigodnim riječima i čestitkama za 143. rođendan obratili su se predsjednik VZ Požega Zdenko Mautner, predsjednik VZ Požeštine Josip Ašenbrener, predsjednik VZŽ Željko Petrović, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i počasni član društva, saborski zastupnik Zdravko Ronko, za čijeg mandata gradonačelnika je i izgrađen novi vatrogasni dom i vatrogasna spremišta.

Galerija slika