Banner 750x94 veleuciliste u pozegi

Webp.net gifmaker

Breadcrumbs

Petak, 12 Svibanj 2017 19:52

U čaglinskoj školi provedena II. komponenta projekta ,,Zdrav za 5“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ČAGLIN - U sklopu Školskog kurikuluma, Školskog preventivnog programa, Kurikuluma zdravstvenog odgoja i Kurikuluma građanskog odgoja, uz ostalo, navedene su aktivnosti i projekti kojima nastojimo podići razinu svijesti naših učenika i upozoriti ih na nepoželjne i zdravstveno štetne aktivnosti, poput konzumiranja alkohola, droga, pušenja, kockanja, igara na sreću i sl., koje mogu dovesti do stvaranja ovisnosti. Značajan i neizostavan partner u provedbi Projekata kojima preveniramo takva neprimjerena i štetna ponašanja djece i mladih je i PU Požeško-slavonska. Tako naša škola u suradnji s PU Požeško-slavonskom godinama provodi i Projekt ,,Zdrav za 5“ – istaknula je Ljiljana Đurđević, prof., pedagoginja škole.

U I. komponenti Projekta obrađivane su teme vezane uz prevenciju ovisnosti kod djece i mladih. Nastavno na I. komponentu II. komponenta ima za ,,cilj prevenciju nepoželjnih ( inkriminiranih ) ponašanja prema prirodi i okolišu te podizanje razine svijesti svih građana o važnosti zaštite i očuvanja zdrave životne sredine“.
Učenicima se nastoji pokazati i poučiti im kako ovisnost ima teške posljedice ne samo za ovisnika, već i njegovu obitelj i okolinu. Učenike su, policajci i policijski službenici upoznali s dijelom njihova rada. 

Uz informativno-edukativne letke, učenici su mogli dati i otisak prsta, razgledati službena vozila policije (policijski motor i policijski automobil), vidjeti kako izgleda Drager uređaj - alkotest za mjerenje koncentracije alkohola u izdahnutom zraku i uređaj koji se koristi pri očevidu kod prometnih nesreća. Zainteresirani učenici su mogli registrirati besplatno svoje bicikle, što je nekoliko učenika i učinilo. Na dar su dobili reflektirajuće prsluke.

- Naši učenici su, pak, pokazali na koji način oni čuvaju okoliš. Tako izrađuju razne figurice i predmete od reciklažnog materijala, postavljaju panoe s porukama o zdravom načinu života, prikupljaju stari papir i plastične boce. Već više od godinu dana uključeni smo u akciju prikupljanja plastičnih čepova koje šaljemo Udruzi oboljelih od limfnih bolesti Hrvatske. Udruga od novca dobivenog prodajom plastičnih čepova kupuje skupe lijekove za oboljele od malignih bolesti. Uređuju okoliš škole, sade cvijeće i povrće. Svake godine uključeni smo u akciju ,,Zelena čistka“ i obilježavanje Dana planeta Zemlje, Dana voda, Mjesec borbe protiv ovisnosti itd. Ne zaboravljamo ni Sovsko jezero, gdje svake godine učenici uključeni u ,,Mlade čuvare prirode“ imaju obuku o tome kako čuvati okoliš od onečišćenja i uništavanja. Zahvaljujemo policajcima i policijskim službenicima koji su zorno pokazali učenicima koja je funkcija i uloga policije u zaštiti i sigurnosti svih građana - dodala je Đurđević.