Banner 750x94 kutjevo d.d.

    kronika Kutjevo

Breadcrumbs

Srijeda, 10 Svibanj 2017 16:47

Susret bivših učenika, članova ACSL ekipa

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OBILJEŽILI 20 GODINA KONTINUIRANOG SUDJELOVANJA ŠKOLE U MEĐUNARODNOM INFORMATIČKOM ACSL NATJECANJU -

POŽEGA - Povodom 25. obljetnice Tehničke škole u Požegi i 20 godina kontinuiranog sudjelovanja škole u međunarodnom informatičkom ACSL natjecanju, održan je susret bivših učenika, članova ACSL ekipa. 

Američki savez za računalne znanosti (ACSL – American Computer Science League) bavi se unapređivanjem nastave računalnih znanosti u srednjim školama u SAD-u. U natjecanje su uključene škole s raznih dijelova svijeta. Učenici kroz pripreme za natjecanje razvijaju vještine programiranja i spremni su samostalno rješavati različite problemske zadatke putem računala. Ujedno uvježbavaju zadatke iz nastavnih područja koja su dijelom uključena na državnoj maturi iz informatike. Uz informatičko znanje, razvijaju i jezične kompetencije jer su tekstovi zadataka pisani na engleskom jeziku. 

Dvadeset školskih godina zaredom (od 1997./98.), članovi informatičke grupe Tehničke škole u Požegi pripremaju se i sudjeluju u ACSL natjecanju. Niz godina postigli su odlične rezultate u prednatjecanjima, te su pet puta bili pozvani i zahvaljujući brojnim sponzorima grada i županije sudjelovali na završnim natjecanjima u Americi (1998. - Raleigh, Sjeverna Karolina, 1999. - Alexandria, Virginia, 2001. – Miami, Florida, 2004. – Chicago, Illinois, 2006. – Cincinatti, Ohio).

Nekoliko bivših učenika škole prisjetilo se priprema u školi, sudjelovanja na završnim natjecanjima, putovanja u Ameriku. Među njima su bili: Marko Martinčić, Denis Treskanica, Manuel Del Vechio, Domagoj Pavošević, Domagoj Katić, Igor Bumba i Ilija Grgić. Razmjenili su svoja iskustva u poslu kojim se bave i prenijeli savjete sadašnjim učenicima, članovima ACSL ekipe. 

- Ujedno se veselimo rezultatu zadnje ekipe, najmlađim ACSL članovima Tehničke škole koji ove godine u kategoriji natjecanja Classroom Division dijele prvo mjesto s ekipom Kalamazoo AMSC iz Michigana. Najbolji članovi ove ekipe su učenici: Stjepan Abramović, Tomislav Čičak, Mihael Keč (4.f razredni odjel), Matej Bošković (3.f) i Josip Polić–Strinić (3.b). Uz priznanje školi, sva petorica učenika očekuju iz Amerike priznanja za svoje pojedinačne rezultate – istaknula je Marina Mirković, mag. ing. el., mentorica ACSL natjecanja

Igor Bumba, univ. bacc. ing. el. (zaposlen kao senior front-end developer u zagrebačkoj tvrtki Degordian) održao je predavanje za maturante „Kamo i kako nakon srednje?“. 

Ravnatelj Tehničke škole, Zoran Galić bivše učenike upoznao je s radom, aktivnostima i projektima u školi te pozvao na daljnju suradnju, a prof. Marina Mirković pripremila je zadatke za posebno jubilarno natjecanje. 

Bivši i sadašnji učenici zajedničkim su snagama riješavali i analizirali zadatke. Ugodno druženje, uz uspomene i sjećanja na srednjoškolske dane povezalo je nekoliko generacija učenika.