Ponedjeljak, 01 Svibanj 2017 17:10

Od 42 majstora slavonskog čobanca najbolji skuhao Josip Antolović iz Kopanice a drugi Željko Turalija iz Valpova

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

TRADICIONALNI 9. POŽEŠKI KOTLIĆ U PARKU KRAJ ORLJAVE -

POŽEGA – Već tradicionalna manifestacija na kojoj Požežani provode 1. svibanj, je 9. natjecanje „Požeški kotlić“ u Parku kraj Orljave. Na ovom devetom po redu svoje kuhače ukrstilo je 42 majstora kotlića, veš prokušanih majstora, šampiona i osvajača nagrada u gastro natjecanjima, majstora iz cijele Slavonije. Organizator Turistička zajednica grada Požega i grad Požega kao pokrovitelj osigurali su svakom natjecatelju meso svinjetinu i junetinu, drva i natjecateljsko mjesto. Natjecanje je uz riječi dobrodošlice otvori požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Natjecatelji su za pripremu najboljeg slavonskog čobanca imali 3 sata. Čobana je inače jedno od jela koje je postalo nezaobilazno na raznim manifestacijama, obiteljskim, ali još više druženjima raznih udruga od lovačkih, vatrogasnih, folklornih i dr. Najbolji čobanac je onaj u kojemu ima više vrsta mesa, svinjetina, junetina, te obvezno meso od divljači, a začinjavamo ga samo domaćim začinima, ljutom crvenom paprikom, i ... e' sada tu dolaze pravi majstori do izražaja sa svojim receptima.

Da bi se spriječile one lovačke i ribolovačke priče, „znaš kad ti ja skuham čobanac“ dobili su priliku svi znani i neznani majstori od kotlića da se pokažu. U Parku kraj Orljave tako se okupilo ove godine uz prokušane majstore od kotlića i čobanca i udruge sportaša, odbojkašice, izviđača, streljača, branitelja, a ove godine svoja mjesta u kuharskoj konkurenciji su zauzele i neke političke stranke i liste za skore lokalne izbore.

Na kraju ocjenjivačka komisija je zaista imala pune ruke posla, još više osjetljivo nepce na razne vrste ljutina, slanih i neslanih okusa, kuhanog mesa, ali i oko za ljepotu boje čobanca. Komisija u sastavu Marijana Pranić, Zvonimir Škopec i Zdenko Došen ocijenila je da je ove godine najbolji čobanac skuhao Josip Antolović iz Kopanice, drugo mjesto je osvojio Željko Turalija iz Valpova, a treće njegov prijatelj Siniša Ristić iz Valpova, obojica članovi udruge Valpovački kotlić.

IMG 2803

- Nema tu neke velike tajne, kuhamo iz ljubavi prema kuhanju i što volimo kuhati. Kuhamo kao za sebe a to onda i s ljubavi jedemo. Natječem se već 15 godina, po cijeloj Slavoniji u početku i rijetko se s koje fišijade ili čobanijade vratimo a da nismo bili na postolju. Sada već idemo i na natjecanja u Vojvodinu, BiH, a sada u svibnju idemo i na natjecanje u Mađarsku. Naravno da su bitni i dobri i kvalitetni sastojci u čobancu, a svakako je najvažnija paprika, koja mu daje onu lijepu boju i ljutinu. Paprika je … naša domaća, ne bi ništa rekao više – kaže ponosni Josip, koji je još jedan pehar pridružio velikom broju osvojenih nagrada, a njegovi Kopančani, kojih uvijek dođe nekoliko u Požegu, gotovo uvijek nešto i osvoje.

Tekst/foto: Vladimir Protić