Srijeda, 26 Travanj 2017 16:03

Vinari svoje uzorke vina mogu donijeti u Kaptol do 29. travnja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA VINARA VINO-KAP KAPTOL ORGANIZIRA 10. ŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE VINA I 4. MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA -

KAPTOL – Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap Kaptol organizira po 10. puta Županijsko ocjenjivanje vina svih sorti, bijelih i crvenih, 4. puta Međunarodno ocjenjivanje vina jer na ocjenjivanju sudjeluju i vinari iz Slovenije i Mađarske, od Šikloša, Vilanja do Balatona, i po 2. puta međužupanijsko, jer se u ovo ocjenjivanje uključuju i vinari iz drugih županija sa svojim vinima, posebno vinari s otoka Krka, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

Predsjednik udruge Ferdinand Novak poziva vinare da se još uvijek mogu prijaviti na ocjenjivanje, te da svoje uzorke mogu donijeti do 29. travnja. – Ove godine očekujemo preko 150 uzoraka vina, a prvi puta ove godine organizirali smo i posebno natjecanje vinara u kvaliteti pinota sivog kao posebne kategorije. Uzorci koji će biti primljeni na natjecanje moraju imati analizu koju radi Vinski laboratorij Veleučilišta u Požegi. Ocjenjivanje će se održati po kriteriju 100 bodova za kvalitetu, a bit će održano 5. svibnja u Vijećnici općine Kaptol. Ocjenjivači će biti poznati vinski stručnjaci, enolozi i sommelieri. Proglašavat će se pobjednici u tri kategorije, bijelo vino, crveno vino, vina starijih godišta, dok će šampionom biti proglašeno vino s najvećim brojem osvojenih bodova – najavio je predsjednik Novak.

Ocjenjivanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Požeško-slavonske županije i Općine Kaptol, a svečano uručenje šampiona, zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa za kvalitetu vina bit će upriličeno 20. svibnja u sklopu Festivala slanine i vina „Slanvin“ koje će se održati u Sportskom centru Kaptol u popodnevnim satima.

Ocjenjivanje je najavljeno iz podruma obitelji Pavlović u Češljakovcima, članom udruge Vino-kap i vinarijom koja je osvojila nekoliko priznanja za kvalitetu vina. OPG Hrvoja Pavlovića upravo se sprema za veliku investiciju, gradnju velikog vinskog podruma, jer su sadašnji podrum prerasli kapaciteti vina i proizvodnja traži veći prostor.

Tekst/foto: Vladimir Protić