Utorak, 25 Travanj 2017 12:27

Izložba nastavnih sredstava i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA NAJAVO NOVU IZLOŽBU POD NAZIVOM ZVOOONI !!!

POŽEGA - Gradski muzej Požega ugostio je izložbu koja je originalno bila postavljena u Muzeju Đakovštine 2015. godine, a sada pod nazivom Zvoooni!!! Izložba nastavnih sredstava i pomagala u IMG 2400privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa. Izložba će biti otvorena u četvrtak 27. travnja u 19 sati, a traje do 09. lipnja.

Autorica izložbe, časna sestra Marija Estera Radičević do sada je ovaj postav izložila dva puta, u Đakovu i Slav. brodu, a vrlo rado je prihvatila i ponudu požeškog Muzeja da izložbu pokaže i Požežanima. Izloženo će biti preko 70 predmeta koji će prezentirati dio onoga čime su se služile Milosrdne sestre sv. Križa u odgojno obrazovnom radu s djecom i mladeži.

- Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovo su došle 1868. godine na poziv biskupa Strossmayera i sve do 1945. godine radile su izuzetno dobro, ostavile neizbrisiv trag, ne samo u Đakovu nego i u drugim mjestima dotadašnje države, od Ljubljane, preko Hrvatske i BiH do Vojvodine. Ostavile su neizbrisiv trag u odgojnom i obrazovnom radu, a svojim 75-godišnjim radom dokazale su opravdanost IMG 2405postojanja katoličkih škola. Ova izložba prikazuje samo dio onoga čime su se sestre u svojem radu služile jer su različite okolnosti i događaji bili razlogom što je mnogo toga nestalo ili propalo. Mnoga nastavna pomagala sestre su izrađivale same ili zajedno s učenicima, od materijala koji su im bili dostupni, a osobito je bio cijenjen ženski ručni rad. Kada mi je ponuđeno da održim predavanje o radu sestara u školama, nisam znala što bih započela, no radeći na predavanju došla sam na ovu ideju i pokušala prikupiti sva ta nastavna sredstva koja su se tijekom tog razdoblja koristila u nastavi. Tako je i nastala ova izložba za koju mi je drago da će biti postavljena i u Požegi - istakla je sestra Marija.

Tekst/foto: Vladimir Protić