Utorak, 18 Travanj 2017 11:40

Deset studenata s četiri europska fakulteta studiraju u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU VEĆ DESET GODINA PROVODE MOBILNOST STUDENATA -

POŽEGA - Veleučište u Požegi već deset godina uključeno je u projekt Erasmus i sudjeluje u europskoj mobilnosti studenata. Sada je došlo čak deset studenata iz 4 europska fakulteta što govori o dobrom pozicioniranju i interesu za požeško IMG 1487Veleučilište, a posebno za njihov Poljoprivredni odsjek na kojemu imaju dva studija Prehrambena tehnologija i Studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva. Studenti su došli iz DHBW fakulteta iz njemačkog Heilbronna, Fakulteta agricole et viticole iz francuskog St. Jean d'Ardiere kraj Lyona, Escuela Profesional Javeriana iz španjolskog Madrida i Universita Degli Studi iz talijanskih Udina.

- Na Veleučilištu u Požegi ovo je do sada najveći broj studenata koji su došli u projektu mobilnosti i ovdje u Požegi borave cijeli semestar. Punih deset godina mi sudjelujemo u tom projektu, a nastavljamo i dalje s dogovaranjem novih suradnja između fakulteta. Obostrano razmjenjujemo iskustva i želimo napraviti dugoročnu suradnju s institucijama visokoškolskog obrazovanja u Europi. Trenutno dogovaramo suradnju s jednom institucijom u Ateni pa bi na taj način otvorili vrata razmjene i s Grčkom – istakao je dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi.

IMG 1475- Prva institucija koja nam je poslala studente bila je institucija iz Madrida iz Španjolske, iz koje i sada imamo dvije studentice. Dolazne mobilnosti su nam odlične, a mi imamo samo troje studenata koji studiraju u Ludwigshafenu i Parizu na prehrambenoj tehnologiji. Nije nam tako veliki interes za odlazak stoga i organiziramo ovaj Erasmus dan kako bi našim studentima prezentirali mobilnost i prednosti koje pruža, te da iskoriste te prednosti. Lijepo je što je pokazan veliki interes za Požegu i naše Veleučilište. Ove godine po prvi puta imamo suradnju i sa Sveučilištem u Ukrajini, a na jesen nam dolazi 12 studenata iz Užgoroda. Svi studenti su na našem poljoprivrednom odjelu, troje na praksi vinogradarstva i vinarstva a sedam na Studiju prehrambene tehnologije i Studiju vinogradarstva i vinarstva – istakla je Barbara Pisker, Erasmus koordinator požeškog Veleučilišta.

Jedan od gostiju je i Timo Stutzinger, student food managment studija iz njemačkog Heilbrona, studija koji kombinira ekonomiju s tehnologijama proizvodnje hrane i vina, objašnjava kako su Požegu izabrali jer Veleučilište ovdje ima odličan studij za vino, te u Hrvatskoj mogu pokriti cijeli svoj semestar koji IMG 1478uključuje proučavanje piva, vina i vode. - Ovo nije mjesto koje bi inače izabrali kada putujete Hrvatskom, zato smo i željeli doći, jer odavde je sve na tri četiri sata vožnje, te smo posjetili i Beograd i Zagreb, ali i obalu. Ovdje ćemo provesti ukupno tri mjeseca i jedino nam je žao što trenutno nije ljepše vrijeme, ali do kraja svibnja se stigne i to poboljšati.

Tekst/foto: Vladimir Protić