Nedjelja, 09 Travanj 2017 09:32

Uz Plitvičke bećare, Žecova Ravnica i Stjepan Jeršek Štef zabavljali Ličane

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

21. LIČKA VEČER LIČKOG ZAVIČAJNOG DRUŠTVA „VILA VELEBITA“ POŽEGA

POŽEGA - Po 21. Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ okupila je brojne Ličane na svojoj tradicionalnoj Ličkoj zabavi. Najbolje su to i najveće zabave organizirane u Požeštini, s odličnom zabavom, najviše zabavljača i odličnom gastronomskom ponudom. Ponosan je bio predsjednik požeških Ličana prof. dr. sc. Josip Fajdić, na još jednoj odlično organiziranoj zabavi i punoj dvora Restorana Sara babin Vir u kojoj se okupilo preko 500 uzvanika. Pozdravio je predstavnike ličkih udruga iz Slav. Broda, Belišća, Vinkovaca, Slatine, Virovitice i Zagreba, te predstavnike Ličko-senjske županije, grada Gospića i predstavnike sjevernog dijela Like, „Plitvičke bećare“ iz Plitvica, etno skupine koja je goste zabavljala ličkim narodnim i popularnim pjesmama, kolom i bećarcima.

Okupljene Ličane, pozdravili su i zaželjeli im dobar boravak u Zlatnoj dolini, kakoone koji su doseljavali u Slavoniju iz Like, ali i Ličanima gostima Požeško-slavonske županije, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. I tada a i sada Slavonija im je pružila ruku dobrodošlice, no danas Slavonija ponovno ostaje sve praznija, no nema je tko više naseliti. Nekada pasivni i siromašni krajevi Like, Bosne i Hercegovine, također su ostali prazni, pa se sada moramo usredotočiti da se zaustavi iseljavanje mladih iz Slavonije i Hrvatske. Ličane su podržali i saborski zastupnik Franjo Lucić, zamjenik župana Ferdinand Troha, zamjenici gradonačelnika grada Požega, Mario Pilon i Darko Puljašić, kandidat za požeškog gradonačelnika u slijedećem mandatu, zamjenik gradonačelnika Kutjeva Ivica Malnar, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač i načelnik općine Velika Vlado Boban, ujedno i predsjednik hercegovačke Udruge Herceg Stjepan, koja svoje Hercegovačko silo organizira za dva tjedna u istoj dvorani.

Goste su zabavljali članovi osječkog Tamburaškog sastav „Ravnice“ s frontmenom Željkom Lončarićem Žecom i solistima, mladom pjevačicom Ivanom Galović i već prekaljenim slavonskim pjevačem Stjepanom JeršekomŠtefom. On je sa svojim uspješnicama, posebno sa požeškog festivala Zlatne žice Slavonije cijelu dvoranu podigao na noge.
Velika i vrijedna tombola sa stotinjak zgoditaka uvijek privuče veliku pažnju svih gostiju i uzvanika Ličke zabave, ali i poseban meni, koji je osim krem ragu juhe i sarme sa hrenom, na vrhuncu večere na stol donio vruću janjetinu s ražnja i lički krumpir uz mladi luk. Pohvale za odličnu janjetinu dobilo je osoblje restorana od Ličana, gostiju iz Like, koja je bila upravo, „ni naša lička janjetina nije bolja“.

Uz pjesmu, ples, kvalitetnu graševinu kutjevačke vinarije Šag i pivo iz Ličke pivovare „Ličanka“, Velebitsko svijetlo i Kasačko tamno, koje je osobno donio i donirao vlasnik Karlo Starčević iz Pazarišta, gosti su se zadržali do ranih jutarnjih sati.

Tekst/foto: Vladimir Protić