Subota, 08 Travanj 2017 23:52

Humanitarna akcija Omiljeni cvijet Ane Rukavine u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PAKRAC - Već šestu godinu zaredom kako Forum žena SDP-a provodi ovu akciju. Zadnje tri godine akcija se provodi i u Pakracu. Akcija je provedena u subotu od 9 do 11. sati na trgu dr. Franje Tuđmana. Akciju i prikupljanje donacija za Zakladu Ana Rukavina vodila je Mihajla Pavković, predsjednica SDFŽ SDP-a PSŽ i potpredsjednica GO SDP-a Pakrac.

IMG 1218Prošlo je više od deset godina, od studenog 2006. godine kad je novinarka Vjesnika Ana Rukavina, koja se liječila od leukemije, napisala pismo "Želim život" čime je ganula, ali i probudila hrvatsku javnost. Od tad pa do danas Zaklada Ana Rukavina aktivno pomaže na razvoju sustava potencijalnih darivatelja koštane srži jer svaki tipizirani uzorak može spasiti jedan život. Upis u registar potencijalnih darivatelja koštane srži, iznimno je jednostavan proces, a ujedno je i besplatan za darivatelja. Davanjem uzorka krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, u jednom od 8 transfuzijskih centara ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život.

U Registar je upisano 53.302 potencijalnih darivatelja. Broj tipiziranih donatora je 51.024, a 67 osoba dobilo šansu za život, odnosno provedene su 67 transplantacije matičnih stanica. Usporedbe radi u vrijeme prošlogodišnje humanitarne akcije Omiljeni cvijet Ane Rukavina bilo je u Registar je upisano manje 2.500 potencijalnih darivatelja . Do sada je uz pomoć Registra 59 osoba dobilo šansu za život.

Tekst/foto: Gordan Vukić