Subota, 08 Travanj 2017 15:05

Domaćin svečanog 20. obilježavanja potpisa Povelje prijateljstva „zeleno i plavo“ je DVD Velika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA SJEDNICA KOORDINACIJE PRIJATELJSTVA VATROGASACA S OBALE I KONTINENTA -

VELIKA – Prije 20. godina, točnije u srpnju 1997. godine potpisana je Povelja o suradnji sedam vatrogasnih društava s obale i kontinenta o uspostavi Koordinacije prijateljstva „zeleno i plavo“ između DVD Slatina, DVD Novi Vinodolski, DVD Kutjevo, DVD Vodice, DVD Lobor, DVD Bakar i DVD Velika. Svake godine jedno od društava je bilo domaćin susreta svih sedam prijatelja, te domaćin sportskih igara vatrogasaca tih društava. DVD-u Velika pripala je čast da bude domaćin ove jubilarne 20. proslave i organizira višednevne susrete, vatrogasne sportske igre, te Svečanu sjednicu na kojoj će biti poveljama nagrađeni osnivači i svi oni koji su dali puno da se ova inicijativa i suradnja održi proteklih 20 godina.

- Danas smo podnijeli izvješća o radu svake članice prijateljstva, što se radilo na ovom našem zajedničkom projektu, svi problemi ali i zajednički uspjesi i dobre stvari koje imamo na razini svojih vatrogasnih zajednica. razne su problematike društava na mora a različite od onih u kontinentu, ali za brojne aktivnosti možemo jedni drugima pružiti potporu. Mi smo posebno prikazali kroz video prezentaciju i izlaganje Tomislava Stokića, na koji način smo ostvarili suradnju s Vladom austrijske pokrajine Tirol, te dobili u proteklih pet IMG 1043godina preko 40 vatrogasnih vozila za vatrogasna društva Požeško-slavonske županije. Na taj smo način ubrzo po opremljenosti naših društava podigli stupanj spremnosti za intervencije u požarima i ostalim elementarnim nepogodama – rekao je predsjednik DVD Velika, Ante Adžić, koji je istakao i novu inicijativu da se osim DVD-a u ovu suradnju uključe i KUD-ovi i ostale kulturne i sportske udruge svih mjesta, te na taj način proširi prijateljstvo ovih mjesta na viši i širi nivo.

DVD iz Vodica pokrenu je jednu veliku humanitarnu inicijativu, pod nazivom „Neka svijetli nebo hrvatsko za hrabro srce kornatsko“ u kojoj bi se na 10. godišnjicu u zrak pustile stotine i tisuće svjetlećih lampiona, u svim mjestima gdje će ova akcija biti organizirana. Za sada su dobili potporu i brojnih udruga, Hrvatske vatrogasne zajednice, krovnih sportskih udruga, NK Hajduka i drugih nogometnih klubova za organiziranje humanitarnog turnira, potporu brojnih poznatih ličnosti. U ovu humanitarnu akciju uključit će se kao nositelji sva vatrogasna društva i njihove lokalne sredine Potpisnici povelje prijateljstva, te prikupljati sredstva koja će se po završetku uputiti Udruzi Krijesnica koja brine za djecu oboljelu od malignih bolesti. Svi koji se žele mogu se uključiti u akciju i donacijom 20 kuna dobiti svoj svijetleći lampion u zraku koji će poletjeti za stradale vatrogasce na Kornatima, jedan ili više, koji će svi biti pušteni u nebo da osvijetle nebo hrvatsko za hrabro srce kornatsko. Po želji može se uplatiti i za više lampiona koji će biti pušteni u nebo na 10. godišnjicu tragedije na Kornatima. Svu organizaciju puštanja lampiona odradit će vatrogasna društva.

Osobno podršku radu Koordinacije prijateljstva vatrogasaca sedam DVD-a dao je načelnik općine Velika Vlado Boban, koji je boravio i u ostalim DVD-a na smotrama kada su oni bili domaćinima. Podršku je dao i svim planiranim akcijama koje će pokrenuta ova Koordinacija.