Utorak, 04 Travanj 2017 10:51

Za 16 osoba s invaliditetom zaposleno 16 osobnih asistenata

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

USLUGA OSOBNE ASISTENCIJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA - Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško-slavonske ponovno provodi i u trećem ciklusu projekt Usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u Požeško-slavonskoj županiji. Projekt vrijedan gotovo 1,9 milijuna kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politike.

IMG 0686- Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško - slavonske okuplja civilne, tjelesne invalide s područja Grada Požege, Županije kao i sve druge zainteresirane osobe sa područja cijele Republike Hrvatske, te joj je glavna svrha pomoći osobama s invaliditetom u ostvarivanju njihovih prava i poboljšanje cjelokupne kvalitete života osoba s invaliditetom, bez obzira na oblik invaliditeta, na spol i dob, tako da u našoj Udruzi imamo djecu, mlade, odrasle te starije i nemoćne osobe. Udruga trenutačno broji 639 članova – istakao je predsjednik Udruge, Nikola Brekalo, koji se zahvalio pokojnom predsjedniku Ivanu Begiću, koji je ovaj projekt započeo prije nekoliko godina i u dva ciklusa ga redoviti provodio.

Projektom se pruža potpora neovisnom življenju osoba s invaliditetom što uključuje: pravo na izbor, donošenje odluka, kontrolu vlastitog življenja, odgovornost za donošenje odluka i pravo na pogrešku. Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja. Širenjem usluge osobne asistencije veći broj korisnika, osoba s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta, dobiva mogućnost unapređenja kvalitete življenja, socijalnog uključivanja u zajednicu te sprječavanja institucionalizacije. Ovu uslugu je dobilo 16 osoba s invaliditetom s područja županije, a zaposlenje kao asistente dobilo je 16 dugotrajno nezaposlenih osoba koje su prijavljene na zavod za zapošljavanje.

IMG 0697Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško – slavonske uključiti će 16 korisnika čime će se unaprijediti sustav izvaninstitucionalne potpore. Ciljna skupina projekta su osobe oboljele od cerebralne paralize, distrofije mišića, paraplegije, i stupnju oštećenja za koje je prema rješenjima ovlaštenih tijela utvrđeno kako im je neophodna usluga osobne asistencije.

Druga ciljna skupina su nezaposlene osobe prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje – također njih 16 koje su uposlene na radnom mjestu osobnih asistenata osobama s invaliditetom. Pružatelji usluge – osobni asistenti, su osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Usluga se pruža u trajanju polovice ukupnog mjesečnog fonda sati rada prema unaprijed utvrđenom planu korisnika, a o pruženoj usluzi se vodi evidencija.

- Projekt traje 24 mjeseca a doprinosi osnaživanju i samoodređenju pojedinca s invaliditetom za izjednačavanje mogućnosti kroz uklanjanje i smanjivanje prepreka u društvu. Usluga omogućava osobi realizaciju aktivnosti koje osoba s invaliditetom ne može obaviti sama što uistinu doprinosi jednakim mogućnostima. Osobna asistencija podrazumijeva mogućnost osoba s invaliditetom da se aktivno uključe u život zajednice i sudjeluju u svim aktivnostima. Usluga osobne asistencije omogućava osobama da ostanu u svom domu, a time sprječava institucionalizaciju čime se izjednačavaju s ostalim osobama – istakao je predsjednik Brekalo.

Potpisivanju ugovora osoba s invaliditetom i asistenata nazočili su dogradonačelnik Požege Darko Puljašić i zamjenik župana za društvenu djelatnost Ferdinand Troha koji su i do sada davali podršku provođenju ovih projekata, te posebno financijski pomagali provođenje kontinuiteta projekata u vremenu između dva projekta.

Tekst/foto: Vladimir Protić