Nedjelja, 02 Travanj 2017 19:31

Najbolju sarmu kuhaju Ramci, Gradišćani i Valpovački kotlić

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

4. POŽEŠKA SARMIJADA DONIJELA NOVE ŠAMPIONE SARME -

POŽEGA – Požeška 4. Sarmijada donijela je nove šampione u kuhanju sarme, a najbolju sarmu skuhali su članovi Zavičajnog društva KUD Rama Pleternica, kojima je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uručio Zlatnu plaketu i vrijedne nagrade organizatora, tjednika Kronika požeško-slavonska i sponzora AC Radić iz Požege u vrijednosti 1.000 kuna. Samo su nijanse bile odlučujuće za srebrnu plaketu koju su ove godine osvojili članovi KUD-a Mala iz Nove Gradiške, pobjednici gradiške Sarmijade, a njima je nagrade uručio dogradonačelnik grada Požega Darko Puljašić i kutjevačka Vinarija Tandara. Brončanu nagradu za svoju sarmu osvojila je ekipa Valpovački kotlić iz Valpova i sarma koju je skuhao Željko Turalija. Plaketu, nagrade uručio im je dogradonačelnik grada Požega Mario Pilon i kutjevačka Vinarija Krauthaker.

Posebnu nagradu za domaćicu koja je najbolje prezentirala svoju sarmu i ispričala priču kako je nastala njena sarma, osvojila je Ljiljana Banožić iz Zajednice žena HDSSB-a Požeško-slavonske županije. Nagrade organizatora i sponzora uručio je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

Najljepše uređeni stol u korizmeno vrijeme, ususret Uskrsu, sa serviranim posnim jelima i posnom sarmom kao centralnim dijelom delicija na blagdanskom stolu, postavila je ekipa KUD Bektež iz Bekteža, za što su zaslužili vrijedne nagrade organizatora.

Pjesmom i tamburaškom glazbom ispunjavale su se dvorane Hotela Grgin Dol u Požegi, gdje su se okupili natjecatelji iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a kraljica slavonskog stola, sarma je došla na svoje. – Okupili smo se ovdje iz raznih krajeva, a sve nas je ovdje okupila sarma. Tako ovdje imamo sudionike i pobjednike na nekoliko slavonskih Sarmijada i svake godine Požeška sarmijada širi svoj značaj, podiže na pijedestal upravo kraljicu stola, slavonsku sarmu. Upravo ovako velika vaša nazočnost i ljubav za njegovanjem slavonskih običaja i autohtone hrane, nama daje snage da i dalje organiziramo ovakve manifestacije – istakao je Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika, najavljujući da se već 20. svibnja organizira Festival slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu, gdje će se tridesetak ekipa boriti kako napraviti najljepšu slaninsku ružu od table slanine na vatri, naravno uz najkvalitetnija vina.

- Ovo je samo jedan od sjajnih načina da se bogatstvo Požege, Požeško-slavonske županije i Slavonije prikaže. Sarma je jedno jelo iz naše bogate gastronomske ponude koja nas predstavlja u najljepšem svijetlu – istakao je dogradonačelnik Požege, Darko Puljašić, čestitajući organizatorima i svim natjecateljima koji čuvaju to bogatstvo od zaborava.

- Samo jedan dio naše tradicije je sarma, a tu je pravo bogatstvo tradicije i kulture, lijepih žena i hrane, onoga što mi u Slavoniji najviše imamo. kažu neke knjige da sarma nije naš autohtoni proizvod, ali je sigurno da se u Slavoniji kuha najbolja sarma. To ste vi svi danas pokazali i dokazali, a ovakve manifestacije možemo proširiti na cijelu našu zemlju a i pokazati Europi što mi sve imamo – istakao je župan Alojz Tomašević i podsjetio na stari običaj, da onaj tko prvi vadi sarmu, taj i zapjeva.

4. Sarmijada održana je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požega i TZ grada Požega, uz vrijedne sponzore, AC Radić Požega, Vinarije Tandara i Krauthaker, te Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna Požega.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: T. Protić