Petak, 31 Ožujak 2017 10:57

Pouka o čovječnosti, zajedništvu i timskom radu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI ALZHEIMER CAFE -

POŽEGA – Kao uvod u 1. Regionalnu konferenciju o Alzheimerovoj demenciji koja se od 31. ožujka do 1. travnja održava u Požegi u organizaciji Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Palijativnog tima LiPa i Centra za Socijalnu skrb Požega, održan je i Alzheimer cafe. Uz edukativnu IMG 0587stranu o bolesti koja sve više uzima maha, održana je promocija knjige “Pouke o čovječnosti – spašavanje psihijatrijskih bolesnika u Domovinskom ratu” koja govori o humanoj akciji u Pakracu, uz projekciju filma.

"Ne možemo napraviti velike stvari, ali možemo puno malih, s puno ljubavi," citirao je majku Terezu ravnatelj Doma zdravlja Darko Puljašić otvarajući ovo zbivanje. A jedinstveno izdanje požeškog Alzheimer Cafea na jedinstven način spojilo je čovječnost i edukaciju. Jer, bez čovječnosti onih oko njih, oboljeli od ove bolesti i njihove obitelji, teško bi se odhrvali svim poteškoćama koje ona nosi, rekla nam je Ljerka Pavković, tajnica Palijativnog tima LiPa. 

- Alzheimer cafe je mjesto gdje se okupljaju oboljeli i članovi njihovih obitelji. To je druženje uz kavu u jednom neformalnom ozračju gdje dolazi uvijek netko od profesionalaca i njegovatelja koji se dugo bave tom bolešću i gdje se svi prisutni imaju mogućnost uključiti se u raspravu s pitanjima kako bi stekli nova znanja i postavili temelj za novo druženje - naglasila je Pavković.

Uz promociju knjige “Pouke o čovječnosti” predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica govorio je o samoj bolesti te o svojoj knjizi koju je na tu temu napisao, ali i o prevenciji, o kojoj će više govoriti i na samoj Regionalnoj konferenciji.

IMG 0581- Nažalost, Alzheimerova bolest je česta bolest u svijetu pa tako i kod nas, a bit će i češća. Prvenstveno zato što danas ljudi znatno duže žive, očekivanje ljudskog života je puno duže, a ovdje se radi o tipičnoj bolesti treće dobi. Naravno, na Regionalnoj konferenciji govorit ćemo i o mogućnostima prevencije, ne možemo potpuno prevenirati tu bolest, ali možemo znatno smanjiti rizike, Postoji nekoliko jednostavnih koraka- zdrav stil života, primjerena tjelesna aktivnost, sudjelovanje u društvenim zbivanjima sa što manje samotničkog života, nepušenje (pušenje direktno štetno utječe na mozak) te “vježbe” za mozak kroz čitanje i slično - rekao je Mimica.

Dobro promišljen uvod u Regionalnu konferenciju od koje se očekuje da na pravi način predstavi javnosti Alzheimerovu demenciju, njenu snagu i prisutnost ali i oružja u borbi protiv nje, privukao je brojne zainteresirane – od predstavnika zdravstvene struke do predstavnika civilnih udruga, volontera i građana. Ako je jedna od uputa za prevenciju i stišavanje Alzheimerove bolesti timski rad, čovječnost i zajedništvo, onda su to Požežani učinili na pravi način.

Tekst: S.P. Foto: Vladimir Protić