Četvrtak, 30 Ožujak 2017 16:08

Ispravnost bicikala i biciklista u prometu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PREVENTIVNA AKCIJA POLICIJSKE UPRAVE POŽEŠKO-SLAVONSKE -

POŽEGA – Djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske proveli su preventivnu akciju kontrole bicikala i biciklista u prometu, na Trgu sv. Trojstva u Požegi. 

IMG 0518- Današnje aktivnosti provodimo prema vozačima bicikla zbog njihove sigurnosti. Dolazi ljepše vrijem, puno veći broj ljudi se kreće s biciklima, te mi krećemo s preventivnim aktivnostima, pregledom opreme i obilježavanjima bicikala. Statistike pokazuju da prometne nesreće u kojima sudjeluju biciklisti da su nesreće s teškim i tragičnim posljedicama - rekao je voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Zvonimir Lukačević, i nabrojio što sve biciklist mora imati na biciklu. Biciklisti moraju biti vidljivi i na sebi imati prsluk u uvjetima smanjene vidljivosti, a bicikli opremljen sa svjetlima i „mačjim očima“, te ostalu potrebnu opremu za sudjelovanje u prometu. Vozači do 16 godina moraju imati i sigurnosnu kacigu.

- Sankcije su za tehničku neispravnost 500 kn, a sada vozačima dademo do 15 dana da otklone te nedostatke. Ukoliko to naprave u tom vremenu neće biti kažnjeni za učinjeni prekršaj. Jedan od prekršaja je kretanje biciklista po pješačkim stazama što se također kažnjava – dodaje Lukačević, dok su policajci zaustavljali bicikliste koji su prometovali preko požeškog trga. Biciklista je u biti dosta, kako je došlo toplije i ljepše vrijeme.

IMG 0507Jedan od zaustavljenih je bio Željko Galić iz Mihaljevaca, koji je bio u potpunosti ispravan, sa svom potrebnom opremom. – Ja svaki dan vozim bicikli, oko 20 km, a zimi pješačim, jer mi je to potrebno iz zdravstvenih razloka, imao sam infarkt. Nisam do sada platio nikakvu kaznu, pa preporučujem svima kao što i ja sjedam samo na ispravan bicikl. 

U potpunosti je bila ispravna s novim biciklom i Ivana Janković iz Požege. – Bicikli mi je ispravan i u redu, jer svaki dan s njime idem na posao i natrag do Ulice Nikole tesle, oko 3,5 km. Bicikl mi održava suprug, a nemam vozački ispit pa sam svaki dan na biciklu. Preporučujem svim biciklistima da poštuju prometne znakove, voze polako i smireno. Iako je bio u potpunosti ispravan njegov poštarski bicikli, prepun torbi s poštom, poštar je dobio primjedbu, jer se s biciklom vozio po pješačkom nogostupu.

Tekst/foto: VLadimir Protić