Nedjelja, 26 Ožujak 2017 12:34

Gorje u srcu slavonske ravnice pohodilo 2.000 ljubitelja planinarenja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

HPD SOKOLOVAC POŽEGA, OPĆINA VELIKA I PARK PRIRODE PAPUK ORGANIZIRALI 35. PAPUČKE JAGLACE -

VELIKA – Planina Papuk, poznato gorje u srcu slavonske ravnice ove nedjelje bilo je prepuno šarenila, duge vijugave kolone ljubitelja planinarenja razmilile su se po pet poznatih planinarskih staza. Održavali su se 35. jubilarni „Papučki jaglaci“ na kojima se ove godine do sada okupilo i najviše, preko 2.000 ljubitelja planinarenja. Bilo je tu planinara iz 70 planinarskih društava, iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, do Umaga, od Vukovara do Zagorja, nekoliko planinarskih društava iz Vojvodine i Mađarske, desetak planinarskih društava iz BiH, preko 350 izviđača iz nekoliko izviđačkih jedinica, a posebno ove godine bilo je puno učenika iz osnovnih škola koji su organizirano došli na Papučke jaglace u sklopu svojih grupa. Zadovoljni su i ponosni bili organizatori, HPD „Sokolovac“, Općina Velika i Park prirode Papuk uz pokrovitelje Udrugu „Slavonski planinari“ što su ove godine dobili toliki broj planinara i zaljubljenike u prirodu na svoju sada već tradicionalnu i nezaobilaznu planinarsku manifestaciju. Papučki jaglaci su i prvi proljetni izlet planinara i ljubitelja prirode na Papuk koji u svojoj perspektivi obećava uskoro postati još veći centar za ljubitelje prirode i brojne turiste, jer se uređuje nekoliko velikih objekata za boravak, auto kamp i odmorište, uređenje hotela i toplica, hostel i puno privatnih odmorišta i prenoćišta, te planinarskih objekata na stazama.

Za svakoga su pripremili stazu po njegovim kondicionim sposobnostima i željama, pa su se mogle birati staze od 3 sata hoda sve do 7 sati hoda na najdužoj stazi do Jankovca i natrag. Za iskusne i one malo manje iskusne u planinarenju, rekreativce ali i one koji svoju fizičku spremu žele staviti na kušnju. Osvanuo je unatoč najavama meterorologa lijep i u početku sunčan dan, kasnije uz naoblaku, kažu planinari idealan za pohode, a dodali su da im nikada ne smeta niti pokoja kap kiše. Ništa planinare ne može iznenaditi, jer oni su se dobro obukli, a u svojim rancima uvijek imaju sve što im treba, pa i hranu i piće, iako su organizatori na platou ispred Planinarskog doma Lapjak pripremili pod šatorima i nekoliko jela za ručak po prihvatljivim cijenama. Poslije ručka naravno i dobra zabava, pjesma i ples uz živu glazbu banda Kristina&Damir.

Organizatori su prije polaska posebno pozdravili sve koji su na Papučkim jaglacima prvi puta, ali i one koji su na papučke jaglace dolazili svih 35 godina. Sve posjetitelje pozdravili su Gordana Kukić, glavna čuvarica Parka prirode Papuk, predsjednik Slavonskih planinara OttoTosenberger predsjednik požeških planinara Predrag Livak, načelnik općine Velika Vlado Boban, gradonačelnik grada Požega Vedran Neferović, zamjenik župana Željko Jakopović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Uz dobar provod i ugodno planinarenje poželjeli su im da se svakako vrate dogodine, ali i tijekom godine posjete naša požeško-slavonska gorja.

- Želim vam dobrodošlicu u najljepšu hrvatsku županiju, a sve ove kolone koje dolaze i vaša nazočnost su dokaz zajedništva i prijateljstva.Pokazujete da je važno izaći iz zatvorenih prostora i proboraviti vrijeme u prirodi s prijateljima. Vidim da ovdje ima i puno male djece, dolaze sa svojim obiteljima. Ovaj cijeli prostor očekuju veliki zahvati u gospodarskom smislu i gradnja dodatnih sadržaja da planinarima osiguramo što ugodniji boravak, ali i drugim gostima iz cijele Hrvatske i okolnih država – rekao je župan Tomašević.

Od ove godine HPDSokolovac ima i svoju sekciju u Zagrebu koju vodi Ivana Šljerić, a uspjela je već ove godine dovesti pun autobus planinara iz Zagreba. Posebno brojni su bili u velikim grupama planinari iz BiH, iz Zenice, Odžaka, Maglaja, Jajca, Viteza, Travnika, Radoča, Uskoplja i Busovače.

Tekst/foto: Vladimir Protić