Subota, 25 Ožujak 2017 12:52

Do večernjih sati nastupa 27 dječjih zborova sa preko 750 pjevača

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

4. MEĐUNARODNO NATJECANJE DJEČJIH ZBOROVA VALLIS AUREA CANTAT -

POŽEGA – Najljepša Glazbena škola u Hrvatskoj i Srednjoj Europi i njena najakustičnija dvorana danas cijeli dan domaćin su 4. po redu Međunarodnog natjecanja dječjih zborova. Nastupa ukupno 27 dječjih zborova u kojima pjeva preko 750 pjevača iz Hrvatske i Slovenije. Hrvatska udruga zborovođa i Glazbena škola Požega organizatori su ovog natjecanja koje se održava pod vodstvom umjetničkog odbora, Branko Starc, Bojan Pogrmilović i Tomislav Čekolj, a u ocjenjivačkom sudu sjede još Tatjana Merkl i Snježana Ponoš.

Sve sudionike i puno slušateljstvo u velikoj koncertnoj dvorani pozdravio je ravnatelj požeške Glazbene škole Veljko Valentin Škorvaga. – Rijetko se kada sretne tako puno radosti i veselja kakvo je na ovom natjecanju. Nas će to motivirati da i dalje budemo domaćini u Požegi, možemo reći gradu glazbe, koja se cijelu godinu u ovom gradu dešava.

Zborovi su se natjecali u 4 kategorije: klasična glazba, duhovna glazba, folklorna glazba i popularna glazba, a ocjenjivali su se slijedeći elementi: interpretacija, pjevačko umijeće, težina programa i opći umjetnički dojam (intonacija, stilistika, dosljednost partituri).

Zborovi se natječu za Veliku nagradu, kao nagradu za najveći broj mogućih bodova, a dodijelit će se Zlatna, srebrna i brončana nagrada. Dodijelit će se i posebna nagrada za dirigente i umjetničke voditelje za poseban umjetnički dojam.

Kao domaćin natjecanje je započeo Dječji zbor srednjeg uzrasta Glazbene škole Požega pod ravnanjem Vesne Flajsig Mirković koji je izveo četiri skladbe. Richard Rogers: The sound od music, Tradicionalnu iz ASfrike: Slyahamba, Adalbert Marković: Ave Maria i Emil Cossetto: Moja diridika. Nastupit će još i Veliki dječji zbor Glazbene škole pod vodstvom Stjepana Posedija negdje iza 17 sati.

Natjecanje traje do 18 sati pa svi ljubitelji zborskog pjevanja iz Požege još mogu stići poslušati male zborske pjevače.

Tekst/foto: Vladimir Protić